Marka Sorgulama

Yazar: Emre Genel

Türk Patent ve Marka Kurumu’nun kendisine ait yazılım ve veri tabanı aracılığıyla marka sorgulama hizmetinden yararlanabilirsiniz. Özellikle tescil ettirmek istediğiniz markanın araştırmasını ücretsiz ve hızlı bir şekilde yapmak istiyorsanız, kurumunun bu sistemini anlık olarak kullanabilirsiniz. Marka sorgulama nasıl yapılır ve logo sorgulama işlemleri için hangi adımlar uygulanır, yazımız içerisinde detaylıca anlatıldı. Tüm bilgiler, Türk Patent ve Marka Kurumu’nun açıklamalarından özetlenerek sizlere aktarıldı. Bu nedenle marka sorgulama işlemlerini kolay bir şekilde tamamlamak istiyorsanız, yalnızca aşağıdaki adımları uygulamanız yeterli olacaktır…

Marka Adı Sorgulama

Ticaret unvanları ile marka adları, ülkemizde birbirleriyle en sık karıştırılan terimlerdir. Ticaret unvanları, işletmelerin birbirleri arasında ayrışmasını sağlayan isimlerdir. Marka adları ise sunulan hizmet ve malları, diğer işletmelerin tüketicilere sunduğu mal ve hizmetlerden ayırmaya yarayan işaretlerdir. Bu nedenle ticaret unvanı tescilini Vergi Daireleri veya Ticaret Odaları, marka tescilini ise Türk Patent Enstitüsü yapmaktadır. TPE’ye yapılan marka müracaatıyla; marka adı sorgulama, müracaat aşamaları, yayın süreci ve başvuru karar aşamaları yine Türk Patent Enstitüsü’nce takip edilmektedir.

TPE’ye kayıt olmadan kullanılan markalar, ileriki süreçte aynı ya da benzer marka adını ticaret unvanında kullanan/kullanmayan farklı bir işletme tarafından tescil ettirilebilir. Bu nedenle marka adı sorgulama işlemlerinizi gerçekleştirerek, işletmenizin markasını tescil ettirmeniz önem arz etmektedir. İşlemlerinizi doğru bir şekilde gerçekleştirmek için aşağıdaki adımları sırası ile uygulayınız:

1) http://online.turkpatent.gov.tr/trademark-search/pub/trademark_search linkine tıklayınız.

2) Açılan sayfada öncelikle tanınmış markalar, WIPO koruması, coğrafi işaretler ve koruma markaları olmak üzere 4 seçenekten birini işaretleyiniz.

3) Marka adı bölümünde 3 tip sorgulama gerçekleştirebilirsiniz. Bunlardan ilki “İçinde geçen” seçeneği olup, bu seçeneği işaretleyerek yaptığınız aramalarda; iki karakter araması yapılırsa bir ya da iki karakterli markalar, bir karakter araması yapılırsa sadece bir karakterli markalar listelenmektedir.

Bunada Göz At  Rapor Parası Sorgulama

4) Firma adı, marka ilan bülten numarası ve tescil yay. bülten numarası ilgili bölümlere doğru bir şekilde yazılmalıdır.

5) Müşteri numarası da, ilgili alana girildikten sonra nice sınıfları yazılmalıdır. Nice sınıf kodlarını aralarından birer boşluk bırakarak girmeniz gerekmektedir.

6) Son aşamada ekranda belirtilen harf ve rakamları “Doğrulama Kodunu Griniz” bölümüne yazdıktan sonra mavi renkli “Arama Yap” butonuna tıklayınız. Bu şekilde marka adı sorgulama işlemlerinizi başarıyla tamamlayabilirsiniz.

Marka Başvurusu Sorgulama

Markanızı tescil ettirmek için online işlemler sistemini kullanarak başvuruda bulunabilirsiniz. Firefox, Explorer ve Yandex üzerinden çalışan sistem, JAVA eklentisini desteklemediği için Chrome üzerinden işlem gerçekleştirememektedir. Müracaatınızın ardından marka başvurusu sorgulama hizmetlerinden faydalanarak, anlık olarak başvuru aşamalarınızı takip edebilirsiniz. Bunun için öncelikle aşağıdaki bağlantıya tıklayarak, Türk Patent ve Marka Kurumu’nun ilgili sayfasına ulaşmanız gerekmektedir.

http://online.turkpatent.gov.tr/trademark-search/pub/trademark_search_detail

Ardından “Başvuru No” yazan bölüme örneğin 2005/45678 şeklinde başvuru numaranızı giriniz. Hemen altında Evrak No bölümü yer almakta ve 2005-G-45678 örneğinde olduğu gibi evrak numaranızı bu bölüme yazmanız gerekmektedir. Sonrasında tescil no ile uluslararası tescil no bilgileri de, ilgili alanlara girildikten sonra ekranda belirtilen doğrulama kodu yazılarak arama yapılmalıdır. Söz konusu işlemlerin ardından marka başvurunuzun ne durumda olduğunu ve hangi aşamada olduğunu öğrenebilirsiniz.

Marka Değeri Sorgulama

Marka değerinin makro anlamı bireylere oldukça karmaşık gelmektedir. Ancak kısaca marka değeri için söz konusu markanın simgesi, ismi ve diğer unsurları ile bağlantılı olarak ve bir işletmeye ya da işletmenin müşterilerine hizmet ve ürün yoluyla sağlanan değeri eksilten veya arttıran taahhütler bütünü diyebiliriz. Dolayısıyla markaya yapılan yatırımlar sayesinde ilgili marka ile özdeşleşmiş değerlerdir. Marka değeri hesaplama için kullanılan bileşenleri; marka bilgisi ve markaya karşı tüketici tutum ve davranışı olmak üzere 2 ana başlıkta incelenmektedir. Bu bileşenler doğrultusunda çeşitli uzman kuruluşlar, markaların mali değerlerini hesaplayan çalışmalar gerçekleştirmektedir. Siz de marka değeri sorgulama işlemleriniz için uzman kuruluşlara başvuruda bulunabilirsiniz.

Bunada Göz At  Bedava İnternet Kazanmanın Yolları Nelerdir?

Marka Haczi Sorgulama

Ülkemizde yaşayan vatandaşlara, yaşam kolaylığı sağlamak adına teknolojik gelişmelerden faydalanarak verilen online hizmetler arttırılmıştır. Marka haczi sorgulama işlemi de bu hizmetlerin arasında yer alıyor olup, Türk Patent ve Marka Kurumu’nun sistemi üzerinden bu konu ile ilgili araştırma yapmanız mümkündür. Çünkü marka haciz işlemi, gayrimenkul haczine paralellik gösteren bir düzenlemedir. Buna bağlı olarak da markanın haczedildiği sicile kaydedilir ve tarihten sonra borçlu markayı kullanmayı devam edebilir. Ancak satış durumunda markayı satın alan birey, ilgili markayı borçla beraber satın almış olur. Bu nedenle markayı satın almadan önce aşağıdaki adreste yer alan uygulamayı kullanarak marka araştırması yapmanız önem arz etmektedir. Kısaca sayfanın kullanımı: Aramak istediğiniz markaya dair marka adını alana yazınız ve doğrulama kodunu girerek, “Arama Yap” bölümüne tıklayınız. Arama gerçekleştirdiğiniz marka adına ait bilgilere, gelen sonuçlar arasından ulaşabilirsiniz.

http://online.turkpatent.gov.tr/trademark-search/pub/trademark_search

Marka Logo Sorgulama

Tüketicilerin ürün ve hizmetler ile ilgili algılarında en kolay ve hızlı bir şekilde yerleşen unsur marka logolarıdır. İşletmelerin ürün ve hizmetlerine dair ayırt edici özelliklerinin başında yer alan logolar; isim, renk ve şekil kombinasyonlarıyla oluşturulmaktadır. Üretici ya da hizmet sağlayan işletmelerin sıklıkla kullandıkları markalar arasında ad-soyad ya da firma adı kısaltmaları, özel şekiller ve renk ile rakam kombinasyonları yer almaktadır.

Logo tescili ile popülerliklerini arttırmaya yönelik çalışmalar düzenleyen kurumlar/işletmeler, aynı zamanda tescil sayesinde markasını da korumaya almaktadır. Logo sorgulama süresi müracaat tarihi itibariyle 10 senedir ve her 10 yılda bir yenilenmeye açık bir işlemdir. Marka logo sorgulama için aşağıdaki link üzerinden tasarım araştırması yapabilirsiniz. Bunun için adımları dikkatlice takip ederek işlemlerinizi tamamlamanız yeterli olacaktır.

1) http://online.turkpatent.gov.tr/EDESIGN/servlet/IDSearchRequestManager adresine gidiniz.

Bunada Göz At  MTV Sorgulama

2) Tescil numarası, başvuru sahibinin adı, locarno sınıfı, vekil, ürün adı, tasarımcı ve bülten bilgilerini yanlardaki küçük kutucuklara giriniz.Kutucukları doldururken kırmızı renk ile örneklendirme yapılan yerleri dikkate almanız önerilir.

3) Marka logo sorgulama araması yaptırabilmek için son olarak ekranda görüntülediğiniz doğrulama kodunu, kodun sağ tarafındaki bölüme yazmanız gerekmektedir.

4) Sayfanın en altında yer alan “Ara” butonu aracılığıyla aramanızı gerçekleştirebilir ve girdiğiniz kriterler sonucunda listelenen bilgiler ışığında tasarım araştırmanızı tamamlayabilirsiniz.


Yorum yaz

BEN KİMİM?
Emre Rothzerg

Ben Avusturalya'dan Emre. Ruhunuza ve kesenize zenginlik katan bloguma hoşgeldiniz.

TAKİP EDİN:
İLETİŞİM:
[email protected]
SORUNUZ MU VAR?
ŞİMDİ ABONE OL