İmei Sorgulama

Yazar: Emre Genel

IMEI sorgulama işlemi ile telefonunuzun yasallık durumunu öğrenebilir, bu yönde tedbir alabilirsiniz. Bu yazımızda IMEI sorgulama işlemleri ile ilgili merak ettiğiniz tüm soruların cevaplarına değineceğiz. Ancak öncelikle IMEI nedir kısaca tanımlayalım. IMEI, telefonunuzun seri numarası olmakla birlikte bu seri numarası telefonu satın aldığınızda orijinal kutusu üzerinde yazmaktadır. Kimi telefon modellerinin, batarya altında bulunan kısımda marka modelin yazılı olduğu etikette de IMEI numarası yer alabiliyor. Bu numara aynı zamanda telefonun arama ekranında, sırasıyla; *, #, 0, 6, # (virgül ve boşluk olmadan) karakterlerinin girilmesi ve arama tuşuna basılması ile de öğrenilebilmektedir.

IMEI Sorgulama Nedir?

IMEI sorgulama işlemi, telefonun IMEI yada bir diğer ifade ile seri numarasını öğrenmek için gerçekleştirilen sorgulama işlemidir. Bu işlem pek çok şekilde yapılabilmektedir. Bu yöntemlerin bir kısmına yazımızın başında değindik. Bir diğer yöntem olarak turkiye.gov.tr adresi üzerinden de Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu aracılığı ile sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Bu sorgulama işlemi sonucunda sahip olduğunuz telefonun yasal yollarla mı ithal edilmiş olduğunu öğreniyorsunuz. E-Devlet üzerinden gerçekleştireceğiniz normal IMEI sorgulama işlemi ile telefonun yasal yollarla mı ülkeye getirildiği öğrenilebiliyor. Bununla birlikte eşleştirilmiş IMEI sorgulama işlemi de var ki bu sorgulama işlemi cihazın elektronik kimlik bilgisini öğrenebilmenize imkân sağlamaktadır.

Eşleştirilmiş IMEI Sorgulama Nedir?

Eşleştirilmiş IMEI sorgulama, kişilerin sahip oldukları cihazların herhangi bir hat ile eşleştirilip, eşleştirilmediğini öğrenebilecekleri bir sorgulama işlemidir. Bu işlem, tıpkı normal IMEI sorgulama işleminde de olduğu gibi Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun aracılığı ile turkiye.gov.tr web sitesi üzerinden resmi olarak sorgulanır. Her telefonun bir adet IMEI numarası bulunur. Telefonunuzun seri numarasının çalınması yada cihazın kopyalanması gibi risklerine karşı önlem almak adına IMEI eşleştirme işlemini yapmalısınız. Bu işlemi de, e-devlet üzerinden yapabilirsiniz. IMEI ile kullanmakta olduğunuz hattınızı eşleştirdiğinizde; seri numarasının çalınması, cihazın kopyalanması gibi olası risklere karşı tedbirli olursunuz. Cihaz sadece eşleştirilmiş olan hattınızda çalışacaktır. Yasalar gereği birden fazla klonu bulunan cihazlar (aynı IMEI’nin birden fazla kullanımı) için uyarı yapılmakta ve 30 günün sonunda devre dışı bırakılmaktadır.

IMEI Sorgulama Ne İşe Yarar?

IMEI sorgulama servisi ile aşağıdaki maddelerden yer alan hizmetlerden kolaylıkla yararlanabilirsiniz.

  • Telefonun yasal yollarla yurtdışından getirip, getirilmediğini öğrenebilirsiniz.
  • Telefonun kayıp mı, çalıntı mı olduğunu kısa bir süre içerisinde öğrenebilirsiniz.

IMEI – MSISDN Eşleşme Sorgulama işlemi ile de: Telefonun herhangi bir hat ile eşleştirilip, eşleştirilmediğini öğrenebilirsiniz. Bu sorgulama işlemi özellikle de e-devlet üzerinden gerçekleştireceğiniz eşleştirme işlemi sonrasında kullanmak isteyeceğiniz bir sorgulama işlemidir. Böylelikle eşleştirme işleminin başarılı olup, olmadığını kontrol etmiş olursunuz.

IMEI Sorgulama Nasıl Yapılır?

Cihazlara dair seri numarası sorgulama işleminin yapılması oldukça kolaydır. Bunun için öncelikli olarak IMEI numaranızı öğrenmeniz gerekiyor. Sonrasında e-devlet (turkiye.gov.tr) aracılığıyla internet üzerinden kolayca IMEI sorgulama hizmetinden yararlanabilirsiniz. Bunun için aşağıdaki işlem adımlarını izleyebilirsiniz:

Bunada Göz At  Temizlik Şirketi Sorgulama

1.Telefonun arama ekranına *#06# yazarak arama yapın ve karşınıza seri numarası çıkacaktır.

2.Turkiye.gov.tr adresinden IMEI Sorgulama ekranını bulun ve IMEI no kısmına 15 haneli cihaz seri numarasını girin, güvenlik resmini de girerek sorgulama işlemini gerçekleştirin.

IMEI Eşleşme Sorgulama işlemi de yine aynı mantık ile yapılmaktadır. Sadece, Eşleşme Sorgulama ekranında sizlerden MSISDN No istenilmektedir. Bu kısma telefon numaranızı, başında sıfır olmadan girmeniz gerekiyor. Sonrasında “Sorgula” butonuna tıklayarak, sahip olduğunuz cihazın herhangi bir hat ile eşleştirilip, eşleştirilmediğini sorgulayabilirsiniz.

IMEI Sorgulama Baskın Değer Bulunamadı, Ne Anlama Gelir?

Akıllı telefon, laptop, cep telefonu tablet ve akıllı saat gibi pek çok mobil iletişim araçlarının kendilerine ait bir kimlikleri bulunmakta ve bu kimliğe IMEI numarası denilmektedir. Numarayı sorgulama servisi sayesinde ise söz konusu cihazların çalıntı olup olmadığı veya cihaza dair kayıt olup olmadığı kolaylıkla öğrenilebilmektedir. Ancak sorgulama yaptıran bireyler, sonuç ekranında çeşitli bilgiler ile karşılaştığı için sorgu sonucunun ne anlama geldiğini bazen anlayamıyor. Örneğin IMEI sorgulama baskın değer bulunmadı, ne anlama gelir? İletişim aracı hiç kayıt yaptırılmamışsa sorgulama sistemi tarafından görülmeyebilir. Bu nedenle baskın değer bulunmadı şeklinde ifadelerle karşılaşılabilir.

IMEI Sorgulama Boş Çıkıyor, Bu Ne Demektir?

Mobil cihazınızın yasal yollarla ithal edilme durumunu kontrol etmek istediğinizde sorgu sonucu boş çıkabilir. Çünkü sistemsel bir sorun ya da yoğunluk olmadığı sürece cihazınızın bilgileri, sorgu sonrasında hemen ekranda gösterilecektir. Şayet IMEI sorgulama boş çıkıyorsa, bu cihazınızın ithalatçı tarafından kayıt ettirilmediği anlamına gelmektedir. Oysaki ülkemizde mobil iletişim cihazlarının, ithalatçı tarafından (cihazı ülkeye getiren kişi yada kurum tarafından) kayıt ettirilmesi zorunludur. Perakende satış kanalları ile tüketiciye ulaştırılan cihazlar zaten kayıtlıdır. Buna benzer olarak kişiler tarafından da yurtdışından ülkeye getirilen cihazlar kayıt ettirilmelidir. Bu nedenle sorgu ekranı boş çıkıyorsa yasal işlem yapmak adına resmi kayıtta bulunmalısınız.

IMEI Sorgulama ile Çalıntı Ürün Tespit Edilebilir Mi?

IMEI sorgulama işlemleri ile ilgili en çok merak edilen konu: IMEI sorgulama ile çalıntı ürün tespit edilebilir mi? Evet, kayıt sisteminde barındırılan seri numaraları sayesinde satın alınan ürünün çalıntı olup olmadığı anlaşılabilmektedir. Sorgu sonrasında takibe düşmüş ürün için sorgu ekranında “Çalıntı IMEI” ifadesi yer almaktadır. Zaten IMEI sorgulama işleminin kullanıcılara sağladığı en büyük avantajda budur. Cihazda sabit olarak yer alan IMEI’nin SIM kart ile ilişkisi bulunmadığı için telefonunuzu çalan kişi, ayarları sıfırlasa ve SIM kartı değiştirse dahi IMEI kodunuz aynı kalmaktadır. Özellikle pahalı bir ürün satın alan kişilerin telefonun çalınma ya da kaybolma ihtimaline karşı koruma amaçlı kayıt yaptırması gereklidir.

Bunada Göz At  Lpg Sızdırmazlık Randevu Sorgulama

IMEI Kayıt Hakkı Sorgulama

Yurtdışından getirilen mobil cihazlar, sadece 120 gün kayıt yaptırmadan kullanılabilmektedir. Bu nedenle ilgili sürenin bitimine kadar kaydı yaptırılmayan cihazlar iletişime kapatılmaktadır. IMEI bilgisine sahip cihazların tamamının kayıt altına alınması gerekliliği olduğu için sadece telefonların değil, aynı zamanda yurtdışından getirilen dizüstü bilgisayarların ve tabletlerinde kayıt altına alınması gereklidir. IMEI kaydı yapmak isteyen vatandaşlar, T.C. kimlik numarasıyla e-devlet sistemine giriş yaparak 2 yılda tek cihaz kontrolü hizmeti için BTK hizmetlerinden biri olan IMEI KAYIT HAKKI sorgulaması yapabilirler. Yurtdışından getirilen cihazlar 120 gün içinde kayıt yaptırılmasına rağmen yasal uyarı mesajı alınıyorsa, böyle durumlarda E-devlet kapısı üzerinden bilgiler tekrar girilerek kayıt yapma işlemleri yeniden denenmelidir. Şayet süre bitiminde cihazınız haberleşmeye kapatılırsa 0312 294 94 94 bilgi ihbar servisi çağrı merkezini arayarak işlemler hakkında bilgi alınmalıdır.

IMEI Sorgulama Kayıt Bulunamadı, Ne Demektir?

E-devlet üzerinden ya da telefonla kayıt başvurusunda bulunduktan sonra cihazın kayıt edilip edilmediğini öğrenmek için sorgulama yaptırabilirsiniz. Sorgu sonucunda ekranda yer alan ifade, “IMEI sorgulama kayıt bulunamadı” şeklinde ise bu ifade kaydın düzgün bir şekilde oluşturulmadığı anlamına gelmektedir. Bu durumda kayıt süresi bitmeden telefonunuzu ülke içinde bir mağazadan aldıysanız yetkili servise ulaştırın. Cihazı yurtdışından getirdiyseniz telefonla ya da e-devlet sistemiyle yeniden kayıt yaptırmayı deneyin. Yeni yapacağınız işlemlerde cihaza ilişkin olarak sunulan elektronik kimlik bilgisinde sorun bulunmaması durumunda cihaza ilişkin bilgiler eş zamanlı olarak MCKS’ye (Mobil Cihaz Kayıt Sistemi) girilmektedir. Bu da cihazın IMEI numarasının kayıt altına alındığı anlamına gelmektedir.

Mesajla IMEI Sorgulama Yapılabilir Mi?

18 yaşından küçük olan bireyler haricinde herkes IMEI sorgulaması yaptırabilir. Ancak sorgulama hizmeti SMS kanalı üzerinden verilmediği için mesajla IMEI sorgulama işlemleri henüz gerçekleştirilmemektedir. SMS kanalının hizmete girmesini beklemeden, telefonunuzun arama özelliğini kullanarak kolayca sorgulama yaptırabilirsiniz. Bunun için telefonunuzun arama ekranına *#06# yazdıktan sonra arama tuşuna basmanız yeterli olacaktır. 18 Yaşından küçüklerde yurt dışından yolcu beraberinde telefon, tablet ve dizüstü cihaz getirebilir. Hatta kendi adlarına kayıtta yaptırabilirler. Ancak 18 yaşından küçükler için kayıt başvuruları baba, anne veya yasal temsilcileri tarafından kendi e-devlet hesapları üzerinden çocuğun kimlik bilgileri kullanılarak kayıt işlemlerini yapabilirler.

IMEI Sorgulama Marka/ Model Bilinmiyor Ne Anlama Gelir?

IMEI sorgulama ile telefonun marka ve model gibi bilgilerini öğrenmek çok kolaydır. Hatta sorgulama işlemiyle mobil cihazların üretim bilgileri dahi öğrenilebilmektedir. Ancak sorgulama sırasında marka/model bilinmiyor şeklinde ifadelerle karşılaşırsanız, cihazın bilgilerinin kayıt ettirilmediği anlaşılmaktadır. Şayet süreniz bitmeden kayıt işlemlerinizi tamamlarsanız, örneğin “Üretici: OnePlusTechnology (Shenzhen) CoLtd Pazar Adı: ONE A2003,ONE A2005 Model Bilgileri: ONE A2003,ONE A2005” ifadesi gibi cihazınıza dair tüm bilgiler ekrana yansıtılacaktır. Kayıt işlemlerinin başarıyla gerçekleştirilmesine rağmen cihazınızın bilgileri ekranda görünmez ise sorun BTK’nın uluslararası kayıt sistem verisiyle alakalı olabilir. Bu duruma, bilgi ihbar servisini arayarak çözüm bulabilirsiniz.

Bunada Göz At  KYK Yurt Başvurusu Sorgulama

IMEI Sorgulama Programı

Cihazınıza ait imei numarasını hızlı bir şekilde yapmak isterseniz IMEI sorgulama programından yararlanabilirsiniz. Program indirilip, kullanılmaya başladıktan sonra girilen imei numarasının çalıntı, kayıtlı ya da kayıtsız olup olmadığını ekrana yansıtmaktadır. Cihaz kayıt durumunun herhangi bir operatör ile ilgili bulunmadığı için uygulama tüm mobil hatlarda çalışmaktadır. Yazılım e-devlet web sitesindenimei numarasına dair bilgileri anlık olarak almaktadır. Fakat IMEI sorgulama programı ile yapılan sorguların sonuçları resmi bir belge olarak kullanılamaz.

IMEI Sorgulama Telefondan Nasıl Yapılır?

Mobil cihazlarınızın üzerinde bulunan imei numarası ile sorgulama programları veya mobil uygulamalar üzerinden bilgi alabileceğiniz gibi direkt telefonunuzdan da cihaz bilgilerinizi öğrenebilirsiniz. Bunun için telefonunuzun modeli her ne olursa olsun, *#06# araması yaptırarak sorgu işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Özellikle son dönemlerde yurtdışından getirilen kaçak cihazlar için IMEI kopyalama yöntemleri kullanılarak sahte kayıtlar yaptırılabilmektedir. Bu nedenle cihazınızın seri numarasını kimseyle paylaşmamızda fayda vardır.

Vodafone IMEI Sorgulama

Yurtdışından alınmış mobil cihazların Türkiye’de kullanılabilmesi için kullanılan hattın hangi operatöre ait olduğu fark etmeksizin, seri numarasının BTK tarafından kayıt altına alınması zorunludur. Bu zorunluluktan dolayı IMEI numarasını öğrenmeye çalışan Vodafone müşterileri cihazlarının arama menüsünden “ *#06# “ tuşlaması yaparak sorgu yaptırabilirler. Ayrıca Online Self Servis üzerinden de Vodafone IMEI sorgulaması yaptırmak mümkün. Bunun için http://www.vodafone.com.tr/ adresi üzerinden Online Self Servis’e giriş yaptıktan sonra sistemde yer alan “Ayarlarım” bölüne tıklamanız yeterli olacaktır. “Ayarlarım” başlığı altında cep telefonunuza dair IMEI bilgileri yer almaktadır.

Turkcell IMEI Sorgulama

Turkcell IMEI sorgulama yapmak için kullanabileceğiniz herhangi bir servis bulunmamaktadır. Bu nedenle telefonunuzun arama ekranına *#06# yazarak IMEI kodunu ekrana getirebilirsiniz. Seri numarası üretiminin, kullanılan operatör ile ilgili bir ilişkisi bulunmadığı için her telefonda *#06# tuşlaması ile 15 haneli seri numarasının öğrenilmedi mümkündür. Aynı zamanda bu numara, cihazınızın ürün kutusu üzerinde ya da pil yuvasında da yer alıyor olabilir. Bazı telefonlarda da farklı tekniklerin kullanılması sonucu IMEI numarası öğrenilebilir. Örneğin iOS (iPhone, 3G iPad) cihazlarda Ayarlar bölümünden “Genel” yazan kısma giriş yaparak, “Hakkında” menüsünü bulabilirsiniz. Eski Sony ve Sony Ericsson’larda ise sırasıyla “* Sağ * Sol Sol * Sol *” tuşlaması yapmanız gerekmektedir. Android telefonların çoğunluğunda Ayarlar menüsünde telefon hakkında bilgiler bulunmaktadır.


Yorum yaz

BEN KİMİM?
Emre Rothzerg

Ben Avusturalya'dan Emre. Ruhunuza ve kesenize zenginlik katan bloguma hoşgeldiniz.

TAKİP EDİN:
İLETİŞİM:
[email protected]
SORUNUZ MU VAR?
ŞİMDİ ABONE OL