PTT Rapor Parası Sorgulama

Yazar: Emre SGK

Rapor parasının yatıp yatmadığını merak eden kişiler, PTT rapor parası sorgulama hizmetinden yararlanabilirler. Sistemin amacı; çalışan vatandaşların hastalandıkları çalışamadıkları günler için raporlu gün sayısı kadar maddi bir zarara uğramamaları adına, devletin destek amaçlı sağladığı iş göremezlik ödeneğinin online bir şekilde sorgulatabilmesidir. Bu nedenle SSK rapor parası ne zaman yatar merak edenler, sorgulama sisteminden faydalanarak kolay bir şekilde ödeneğin yatırılıp yatırılmadığını kontrol edebilirler. Bunun için kullanabileceğiniz kanalları ve yapmanız gerekenleri yazımızda açıkladık…

PTT Rapor Parası Nasıl Alınır?

Türkiye’de sigortalı olarak çalışan her birey, rahatsızlık nedeniyle rapor aldığında raporlu gün sayısı boyunca ödenek alabilme hakkına sahiptir. İşvereni ve çalışanı koruyan bu durum, sadece çalışan kişinin başvuru yapması halinde geçerlidir. Bir başka ifadeyle rapor parası alabilmek için öncelikli olarak yerine getirilmesi gereken bir takım unsurlar bulunmaktadır.

  • Hastaneden alınan rapor, iş yerinin ilgili birimine verilir.
  • İşyeri, geçici iş göremezlik raporunu Sosyal Güvenlik Kurumu’na ulaştırır.
  • İlgili çalışan için SGK tarafından işlemler başlatılır.
  • Rapor parası hesaplanarak kişinin TC kimlik numarasına yatırılır.

Mevzuatta geçici iş göremezlik ödeneği olarak geçen rapor parası, 9 Temmuz 2012 tarihinden itibaren Ziraat Bankası şubelerine yatırılmaya başlanmıştı. Ancak Ziraat Bankası ile SGK arasında yapılan protokol sebebiyle ödeme tarihlerinden dolayı sorun yaşandı. Çünkü T.C. kimlik numarası ile banka şubeleri, rapor parası ödemelerini her ay 8 ila 14 tarihleri arasında yapıyordu. Ayın 14’ünden sonra geçici iş göremezlik ödeneği için bankaya giden vatandaşlar, ödemesini alamadığı için takip eden ayın 8’ini beklemek zorunda kalıyordu. Bu sorundan dolayı Sosyal Güvenlik Kurumu uygulama değişikliğine giderek, vatandaşların 23 Kasım 2016 tarihinde PTT ile SGK arasında imzalanan protokol uyarınca rapor parası ödemelerini yeniden PTT’den alacağını açıkladı.

Bunada Göz At  Ssk Prim Sorgulama

TC Kimlik No ile Rapor Parası Sorgulama

Ülkemizde elektronik ortam kullanımı giderek yaygınlaşmakta ve artık internet üzerinden T.C. kimlik no ile rapor parası sorgulama hizmeti alınabilmektedir. Söz konusu hizmetten faydalanmak isteyen kişiler aşağıdaki linke tıklayarak sorgu sayfasına ulaşabilirler.

  • https://www.turkiye.gov.tr/4ab-isgoremezlik-odemesi-gorme linkine tıklayınız.
  • Sayfa açıldığında “Henüz kimliğinizi doğrulamadınız.” İbaresi ile karşılaşacağınız için kimlik doğrulama yöntemlerinden biriyle sisteme giriş yapmanız gerekecektir.
  • Şifresiz rapor parası sorgulama hizmeti, internet üzerinden verilmediği için sisteme e-devlet şifrenizle girebilirsiniz. Mevcut bir e-devlet şifreniz yok ise öncelikle belirli bir ücret karşılığında şifre edinmeniz gereklidir.
  • Kimlik doğrulama adımından sonra Sosyal Güvenlik Kurumu’na ait 4A/4B İşgöremezlik Ödemesi Görme sayfası aracılığıyla, rapor parasının yatırılıp yatırılmadığını kontrol edebilirsiniz.

Sorgulama sonucunda “Rapor parası emanete alındı” ibaresi ile karşılaşırsanız, Sosyal Güvenlik Kurumu ödeme sistemi için banka hesabı tanımlamanız gerekmektedir. SGK emanete alınan rapor ödeneklerine dair hesap tanımlanabilen bankalar; Halk Bankası, Akbank, Ziraat Bankası ve Vakıfbank’tır. Şayet sorgulama sonucunda “Rapor parası merkeze gönderildi” ifadesiyle karşılaşırsanız; ödemenizi 10 gün içerisinde PTT’den alabilirsiniz.

Ziraat Bankası Rapor Parası Sorgulama

Ziraat Bankası nezdinde banka hesabı olanlar ve SGK’ya hesap bildirimde bulunanalar rapor parasının ilgili hesaba yatırılmasını talep edebilirler. Bu durumda Ziraat Bankası rapor parası sorgulama için 6 farklı yöntem kullanabilirsiniz. Bunlardan ilki, en yakın banka şubesine giderek TC kimlik numaranız ile ücretin yatırılıp yatırılmadığını kontrol ettirmektir. İkincisi ATM’ler aracılığıyla hesap akışının kontrol edilmesidir. Bankanın müşteri hizmet numarası olan 444 0 000’dan da iş göremezlik raporuna ilişkin ödeneği sorgulatabilirsiniz.

Ziraat Bankası rapor parası sorgulama için internetten faydalanmak istiyorsanız, bankanın internet şubesine giriş yaparak hesap akışını gözlemleyebilirsiniz. Aynı şekilde Ziraat Mobil uygulaması üzerinden de sorgulama yaptırmak mümkündür. Son olarak hesabınızda para olup olmadığını, Bakiye yazıp 4747’ye SMS atarak da öğrenebilirsiniz.,

Bunada Göz At  SGK Doğum Parası Sorgulama

SGK Rapor Parası Sorgulama

SGK rapor parası sorgulama hizmetinden yararlanmak için Sosyal Güvenlik Kurumu’nun en yakın birimine gidebilirsiniz, postaneden T.C. kimlik numaranıza paranız yatırılmış mı sorgulatabilirsiniz, e-devlet rapor parası sorgulama sisteminden yukarıda anlatıldığı gibi faydalanabilirsiniz ve SGK danışma hattını arayarak, 4A ile 4B iş göremezlik ödeneğine ilişkin bilgiler alabilirsiniz.

Sosyal Güvenlik Kurumu danışma hattı; Türkiye’de sağlık alanında hizmet vermekte olan vatandaşların her türlü bilgi alma ve şikâyet işlemlerinde yardımcı olmakla görevlendirilmiş bir destek hattıdır. Yaklaşık iki yıldır faaliyet gösteren bu birim, Alo 170’i aradığınızda sorularınızı cevaplayarak yardımcı olmaya çalışmaktadır. İlk aramanızda sorunuza yanıt alamadıysanız ya da net bir şekilde sorun çözülmediyse, en geç 72 saat içerisinde destek hattı birimi görevlileri tarafından geri aranarak probleme ilişkin yönlendirmeler yapılmaktadır.

Rapor Parası PTT’ye Ne Zaman Yatar?

Geçici iş göremezlik parası, raporun bittiği tarihten sonraki 20 ila 45 gün içerisinde ayın 8’ine tekabül eden tarihte PTT’de görünür. Çünkü rapor ödemesi için iş yeriniz, yazdığınız dilekçeyle birlikte teslim ettiğiniz raporu SGK’ya iletir. Kurum, gerekli işlemleri tamamladıktan sonra ödeneği postaneye yatırır. Bu süreç takriben 20, 25 gün sürmektedir. Ücret, postaneye gönderildikten sonra en geç 2 ay içinde almanız gerekmektedir. Belirlenen süre içerisinde alınmayan rapor paraları, PTT tarafından SGK’ya iade edilmektedir.

İş göremezlik parası adı altında TC kimlik numaranıza ücret yatırıldığında, tarafınıza SMS gönderilmesini sağlayabilirsiniz. Bunun için başlatılan uygulamadan yararlanmak isteyen vatandaşların www.sgk.gov.tr web adresinde yer alan “SMS Bilgilendirme” menüsüne ulaşmaları ve ardından “SMS Hizmetleri Bilgi Girişi/Güncelleme” ekranından GSM numaralarını sisteme kaydetmeleri gerekmektedir. Ayrıca cep telefonu numarası bilgi girişinde bulunacak olan kişiyle SMS gönderilen cep telefonunun kayıtlı olduğu şahsın, aynı vatandaşlık numarasına sahip olması zorunludur. Bu nedenle sistemde her TC kimlik numarasıyla bir tane cep telefonu numarası kayıt edilebilmekte veya güncelleme yapılabilmektedir.

Bunada Göz At  Ne Zaman Emekli Olurum / Emeklilik Sorgulama

Yorumlar

  • Gönül

    merhaba ben bu makale sayesinde sgk nın raporlu olduğumda da para ödediğini anladım. Peki bu parayı ne zaman ya da nasıl çekebilirim? Herhangi bir başvuru gerekir mi bu ödemeyi almak için? yardımcı olun lütfen.

  • Gürhan Kaya

    merhaba ben yaklaşık 2 aydır Almanya da çalışıyorum. Almanyada da bu kurallar geçerli mi? Bu parayı ordan da alabilir miyim?

  • Cengiz

    Gönül hanım eğer 3 gün ve fazlası rapor aldıysanız çalıştığınız yerede verdi iseniz raporu şirketin sizin raporunuzu SGK ya göndermesi lazım raporu aldığınız tarih itibarı ile 30 ya da 35 gün arası SGK sizin alacağınız rapor ücretini PTT ye yatırır sizin bir yere başvurmanıza gerek yok.e devlet yada e nabızdan bakın raporunuz görünüyor mu görünüyorsa dediğim gibi 30 ya da 35 gün içinde PTT ye adınıza yatar

  • Cengiz

    Gürhan bey Almanya'da geçerli mi bu şartlar bilmiyorum lakin oranın da bir sistemi hesaplaması vardır diye düşünüyorum

Yorum yaz

BEN KİMİM?
Emre Rothzerg

Ben Avusturalya'dan Emre. Ruhunuza ve kesenize zenginlik katan bloguma hoşgeldiniz.

TAKİP EDİN:
İLETİŞİM:
[email protected]
SORUNUZ MU VAR?
ŞİMDİ ABONE OL