SGK Doğum Parası Sorgulama

Yazar: Emre SGK

Belirli şartları tamamlayan sigortalı bayanlara sağlanan doğum parası yardımı, doğum sebebiyle çalışmasına ara vermesi gereken kişinin gereksinimleri karşılayabilmesi içindir. Kurumun gerekli gördüğü şartları sağlayan tüm sigortalı kadınlar doğum parasından yararlanabilmektedir. Bu yardımın gerektirdiği en önemli şart ise doğumdan belli bir süre önce sigorta başlangıcının olmasıdır. SGK doğum parası sorgulama işlemi ise bir nevi rapor ücreti öğrenme işlemi gibi gerçekleştirilmektedir. Özellikle bayanların sıklıkla kullandıkları bu sistem hakkında tüm detayları yazımız içerisinde aktardık.

Doğum Parası Sorgulama Nasıl Yapılır?

Sosyal Güvenlik Kurumu doğum parası sorgulama daha önceden SGK resmi web sitesinden gerçekleştirilebiliyordu. E-Devlet açıldıktan sonra birçok hizmet gibi SGK doğum parası sorgulama işlemi de artık E-Devlet üzerinden yapılıyor. Bu nedenle doğum parasını öğrenmek isteyen kişilerin, sisteme nasıl giriş yapıldığını ve hangi bölümden sorgulama yapılabileceğini bilmesi gerekiyor.

SGK doğum parası sorgulama E-Devlet üzerinden gerçekleştirildiği için öncelikle T.C kimlik numaranız ve şifreniz ile giriş yapmanız gerekmektedir. Rapor parası sorgulama işleminde olduğu gibi aynı yöntem ile bu sistem üzerinden işlemlerinizi hızlıca yapabilirsiniz. Şayet giriş için gerekli olan şifreniz yoksa en yakın PTT’ye giderek, banko görevlisine e-devlet şifrenizi almak istediğinizi belirtebilirseniz. PTT’den almış olduğunuz şifre ile turkiye.gov.tr adresinden giriş yaparak SGK hizmetleri bulunan kısımdan sorgulamanızı yapabilirsiniz.

Şifresiz Doğum Parası Sorgulama

Şifresiz doğum parası sorgulama daha önceden SGK’ nın kendisine ait sisteminden sorgulanmaktaydı. E-Devletin hizmete açılmasıyla birlikte artık şifresiz doğum sorgulama yapılamıyor. Teknik çalışmalar sebebiyle erişimi kısıtlanan SGK’nın resmi web sitesi, yeniden ne zaman erişime açılacak net olarak bilinmiyor. Bu nedenle şifresiz doğum parası sorgulama işlemi henüz mümkün olmadığı için doğum parasına başvuran annelerin, e-devlet sistemi üzerinden kişiye özel olan şifre ile sorgulama yapması gerekiyor.

Bunada Göz At  4B Sigortalıları İçin Aylık Hesaplama

E-Devlet ile Doğum Parası Sorgulama

Belli bir zaman önce sigorta girişi yapılmış bayanlar, alacakları doğum parasını devlet tarafından verilen hizmetlerin elektronik ortamda sunulduğu sistem üzerinden görüntüleyebilmektedirler. E-Devlet ile doğum parası sorgulama için öncelikle merkez bir PTT şubesinden E-Devlet için giriş şifresi almanız gerekiyor, şu an için 2 TL karşılığında şifrenizi alabiliyorsunuz. Eğer şifrenizi unutursanız ve sisteme giriş yapamazsanız bu durumda yeninde PTT’ye gidip para ödeyerek şifre almanız gerekebilir.

Şifrenizi aldıktan sonra turkiye.gov.tr adresinden öncelikle T.C kimlik numaranızı daha sonra şifrenizi girerek sisteme giriş yapıyorsunuz. Bundan sonraki girişlerinizde sorun yaşamamak adına kendi isteğinize göre yeni bir şifre belirleyebilirsiniz ve sık sık karşılaşılan şifre unutma sorununa karşı e-posta ve telefon doğrulaması yapabilirsiniz. Sisteme giriş yaptıktan sonra soldaki menüde yer alan E-Hizmetler yazısına tıklayınız. Açılan sayfada birçok hizmet olduğunu ve alfabetik sıra ile hizmetlerin listelendiğini göreceksiniz. Sosyal Güvenlik Kurumu başlığını görene kadar sayfayı kaydırın veya sol tarafta bulunan harflerden “S” harfine tıklayarak direk bu başlığa gelmesini sağlayın. Daha sonra alt başlıklardan “4A/4B İş göremezlik Ödemesi Görme” yazısına tıklayınız. Açılan sayfadan alacağınız doğum parasını görebilirsiniz.

Doğum Parası Ne Zaman Yatar?

SGK doğum parası ödemeleri doğumu takip eden bir sonraki hafta veya 10 gün içerisinde yatırılır. Bu süreci iyi takip etmenizde fayda var. Doğum parası ödemeleri PTT üzerinden yapıldığı için yatırıldıktan sonra sorgulama işlemlerini yapmazsanız paranızın geri iade edilme olasılığı var. Daha sonra tekrar ödeme yapılması için uğraşmamak için sorgulamayı yapıp paranızı zamanında çekmeniz sizi açınızdan iyi olacaktır.

Doğum Parası Başvurusu Nereye Yapılır?

Doğum parası alabilmek için öncelikle başvuru yapmanız ve başvurunuzun yetkili kurum tarafından onaylanması gerekmektedir. Bu yardım için gerekli şartları sağladığınız takdirde doğum parası başvurunuzu Aile ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda bulunan ilgili bölüme giderek yapabilirsiniz. Eğer yurt dışında yaşıyorsanız bu başvuruyu konsolosluk veya büyükelçiliklerde yapabilirsiniz. Söz konusu olan yerlere giderek müracaat edecek vaktiniz yok ise doğum parası başvurusu için ilgili kurumlara e-posta ile müracaatta bulunabilirsiniz.

Bunada Göz At  Gelir Testi Sonucu Sorgulama

Doğum Parası için Gerekli Evraklar

Doğum parası başvurusu yapabilmeniz için öncelikle yeni doğan çocuğa kimlik çıkarmış olmanız gerekmektedir. Yeni doğan çocuğa kimlik çıkarttıktan sonra Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na giderek annenin kimlik fotokopisi ve yeni doğan çocuğun kimlik fotokopisi ile başvuru yapabilirsiniz. Doğum parası için gerekli evraklar yalnızca bunlardır. Söz konusu belgeler haricinde kurumun herhangi bir evrak talebi olmamaktadır.

Doğum Parası Nereye Yatar?

Doğum parası gerekli başvurular yapıldıktan sonra yetkili kurumların onayı sonrasında ödenmektedir. Onay verildikten sonra ise banka hesabınıza veya başka hesaplarınıza değil anne isim ve soyadı üzerine PTT’ ye yatırılmaktadır. Annenin üzerine yatmış olmasından dolayı para anne tarafından hesaptan çekilebilir. Anne haricinde 3.kişilerin doğum parasını alabilmesi mümkün değildir. Paranın yatırılıp yatırılmadığını ise PTT’ye gitmeden önce SGK doğum parası sorgulama işlemiyle öğrenebilirsiniz.

Doğum Parası Ne Kadar?

En çok merak edilen konulardan birisi de doğum parasının ne kadar olduğudur. 2017 yılı için belirlenen miktarlar şu şekilde oldu.

  • İlk çocukta 300 TL, ikinci çocuğunuzda 400 TL, üçüncü çocuğunuzda ise 600 TL’lik bir ödeme alırsınız.
  • İkiz çocuğunuz olduğunda tek seferde 300 TL ve 400 TL toplamda 700 TL,
  • üçüz çocuğu olan bir anne ise 300 TL, 400 TL ve 600 TL olmak üzere toplamda 1300 TL’lik bir ödeme alırlar.

Doğum parasının 2018 yılında ne kadar olacağı ise henüz belli değil. Yeni yıl itibariyle gerçekleşecek olan düzenlemeler sonrasında web sitemiz aracılığıyla 2018 yılında doğum parası ne kadar öğrenebilirsiniz…


Yorumlar

  • Selin

    1 ay önce doğum yaptım bende doğum yapmadan önce işten ayrıldım doğum izni almıştım. Alabiliyormuyum bu doğum parasını ?

  • Nurhayat

    Merhaba kolay gelsin ben bu tarif ettiğiniz doğum parası sorgulama yönteminizi iyice okudum sorgulamak için tıklayın dediğimde sayfa açılmıyor yardımcı olurmusunuz doğum parası ne kadar alacağım öğrenmem gerek. Cevabınızı bekliyorum

  • Fadime

    Merhabalar bir hastanenin radyoloji bölümünde çalışıyorum. Çocuğum olmadan önce izin alabilir miyim? Bir arkadaşım, radyasyonlu alanda çalışanların gebelikten önce de izin yaptığı gibi bir şeyden söz etti. Bu doğru mudur? Doğru ise bu dönemde para alabilir miyim?

  • Esra

    6 aylıkken bebeğim düştü. :( Ben bu hamilelikten dolayı işe gidemediğim sürenin ücretini alabilir miyim, yoksa alamaz mıyım? Bu sıralar biraz borcumuz var. O nedenle bu ücreti alabilr miyim bilemedim. Yardım edin lütfen.

  • Gül

    benim 3 tane çocuğum var sonuncusu dokuz aylık 15 mayısdan önce doğum yapanlar anne değil mi bizim de hakkımızdı artık bu saatten sonra akp ye oy yok.

  • Meliha

    Selam ben doğum parasini aldım 2. Doğum yaptığımda da doğum parası alabiliyormuyum

  • DİNÇER ERGÜN

    Merhaba , doğum parası sadece annenin çalışması şartıylamı ödeniyor ?

Yorum yaz

BEN KİMİM?
Emre Rothzerg

Ben Avusturalya'dan Emre. Ruhunuza ve kesenize zenginlik katan bloguma hoşgeldiniz.

TAKİP EDİN:
İLETİŞİM:
[email protected]
SORUNUZ MU VAR?
ŞİMDİ ABONE OL