Hayvan Çiftliği Nasıl Açılır? Ne Gerekir?

Hayvan Çiftliği Nasıl Açılır? Ne Gerekir?

Yazar: Emre Genel

Hayvan Çiftliği Açmak İçin Gerekli Bilgiler

Hayvancılık Türkiye’de ciddiye alınan bir iştir. Ancak sorumlulukları büyük ve riskli kabul edilebilecek yönleri vardır. Hayvan çiftliği açmayı düşünüyorsanız okumaya devam edin. Yazımızda hayvan çiftliği açmak için gerekli bilgileri fazlasıyla bulabileceksiniz. Hayvan çiftliği nasıl açılır?

Hayvan çiftliği açmak isteyenler, sorumluluğu yüksek bir işe giriş yaptığı bilincinde olmalı. Özveri, sabır ve emek ile hayvancılık işinden kâr elde etmeniz kesindir ancak yılın her günü bu sorumluluğu mental ve fiziksel olarak kaldıracağınızdan emin olmanız gerekmektedir. Ayrıca son model teknolojik ürünlerle donatılmış, yani yüksek yatırım yapılmış çiftliklerde işler geleneksel yöntemlere göre daha hızlı ve makul şekilde yapılmaktadır.

Hayvan çiftliği nasıl açılır sorusunu cevaplamadan ve gerekli olan ekipmanları satın almadan önce yerine getirmeniz gereken yasal prosedürler vardır. Bunun için hayvan çiftliği için gerekli belgeler hakkında yazımızın devamında bahsedeceğiz. Elbette bu evraklar, açmak istediğiniz çiftliğin türüne göre değişkenlik gösterebilmektedir. Devlet yatırımcılardan hayvan çiftliği açmak için gerekli şartları karşılamasını ve bunları taahhüt etmesini talep etmektedir.  Yasal prosedürleri yerine getirdikten sonra usulüne uygun ekipman ve özveri ile yapacağınız hayvancılık hem getirisi yüksek hem de çocuklarınıza bırakabileceğiniz bir iş olanağıdır.

Hayvancılık İçin Gerekli Belgeler

Türkiye’de hayvancılık başlıca küçükbaş, büyükbaş, kümes, arıcılık, balık yetiştiriciliği ve ipek böceği yetiştiriciliği şeklinde yapılmaktadır. Eğer bu konuda kararlıysanız, çiftlik kurmak sandığınızdan daha basit ve kolay olacaktır ancak gerekli yatırımı yapmanız koşulu bulunur. Türkiye Cumhuriyeti hayvancılık için destek kredisi vermektedir. İlk olarak yapmanız gereken şey hayvancılık için gerekli belgeleri toplamaktır. Bu belgeler şu şekildedir:

  • Sosyal güvenlik kaydı
  • Kurmak istediğiniz çiftliğe ilişkin form
  • Yangın raporu
  • İmza sirküsü
  • 50 kişinin üzerinde çalışanı olacak çiftlikler için işletme belgesi
  • 50 kişinin üzerinde çalışanı olacak çiftlikler için hekim
  • Çiftliğin üzerine kurulacak olan arazinin belgesi
  • Çiftlik kurmak istediğiniz arazi size ait değilse kira sözleşmesi
  • Çiftliğin kapasitesi
  • İzin belgesi
  • Çiftlik ruhsatı için yapılan ödeme dekontu
  • Hayvancılık tesisine ait yapı iskan belgesi
Bunada Göz At  Ehliyet Sınav Sonuçları Sorgulama

 

Hayvan Çiftçiliği İçin Devlet Desteği Nasıl Alınır?

Devlet, hayvan çiftliği kurmak isteyen vatandaşların gerekli şartları yerine getirmesi şartına bağlı olarak geri ödemesiz 30 bin TL hibe sunmaktadır. Hayvan çiftliği için devlet desteği almak isteyen vatandaşlara yapması gereken işlemleri ve şatları ayrıntılı olarak ele alacağız. Bunun dışında başta devlet bankaları olmak üzere birçok banka, çiftçiler için düşük faizli kredi imkânları sunmaktadır. Son zamanlarda hayvancılığın düşüşte olması sebebiyle devlet destekli krediler ve yardımlar ön plana çıkmaktadır. Peki Hayvan çiftliği için devlet desteği nasıl alınır?

İlk olarak destek almak istediğiniz tesisin bir yapı belgesi olması gerekmektedir. Ruhsatı olmayan betonarme yapılar hiçbir şekilde ruhsat alamazlar. Ayrıca bu tip işletmeler Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu tarafından yapılacak olan her tür yardımın dışında tutulurlar. Yol, elektrik ve su gibi çeşitli altyapıları olan, yerleşim yerlerinin uzağında bulunan tesisler ilk olarak bağlı oldukları belediyelere giderek ön görüş talep etmek zorundadır. Belediyeler, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerinden görüş yazısı talep ederler ve onaylı olduğu takdirde ruhsat verirler. Bu işlemler sorunsuz gerçekleşirse, zemin etüdü, şart koyulan koşulları sağlama, elektrik ve su gibi projeler çizdirilir ve mimari projenin bir örneği Tarım İl Müdürlüğüne iletilir. Proje alanı onaylandıktan sonra yatırımcılar devlet desteğine başvurabilir.


Yorum yaz

BEN KİMİM?
Emre Rothzerg

Ben Avusturalya'dan Emre. Ruhunuza ve kesenize zenginlik katan bloguma hoşgeldiniz.

TAKİP EDİN:
İLETİŞİM:
[email protected]
SORUNUZ MU VAR?
ŞİMDİ ABONE OL