Emekli Maaşı Sorgulama

Yazar: Emre SGK

Milyonlarca SSK ve Bağ Kur emeklisi vatandaş internetten emekli maaşını sorgulatabiliyor. Türkiye’de yaşayan Sosyal Sigortalar Kurumu mükellefliği olan emeklilere, maaş hesaplama uygulaması ile hizmet verilmektedir. Vatandaşların online olarak kullanabildiği, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından internet üzerinden sunulan bu sistem sayesinde emekliler son derece hızlı bir şekilde sorgu yapabiliyor. Sistem, SSK emeklilerinin devletten alabilecekleri maaş ödemelerinin ne kadar olacağı bilgisini online olarak sunmaktadır. Peki, Temmuz ayında gerçekleşen enflasyon zammı ve ek ödeme artışı sonrası emekli maaşları ne kadar oldu? Şifresiz emekli maaşı sorgulama işlemi nasıl yapılır?

Emekli Maaşları Ne Kadar Oldu?

Haziran ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından en düşük işçi emekli maaşına 80 TL’ye yakın zam geldi. TÜFE’de ise 2017 yılı Haziran’da, önceki döneme göre yüzde 0,27 düşüş gerçekleşti. 2016 yılının Aralık ayına göre yüzde 5,89 oranında da artış gözlemlendi. Ek ödemeler ise tüm emekli maaşlarına her ay yapılmaktadır. Bağkur ve SSK emeklisi olan vatandaşlar, maaşının yüzde 4 veya yüzde 5 oranında ek ödeme (vergi iadesi) alıyor. Ek ödeme hesaba katıldığında Haziran ayı net maaş tutarı 1.500 TL olan bir emeklinin eline 1.560 TL geçiyordu. 60 TL tutarında bir ek ödeme söz konusu oluyordu. Son yapılan zamlarda ise net maaşı 1.500 TL olan emekli vatandaşın maaşı, 1.588 TL’ye yükseldi. Temmuz’daki zamla ek ödeme 63 liraya çıktı.

Emekli Maaşı Hesaplama

Memur emeklilerinin Temmuz maaşları; yüzde 4 zam, yüzde 2.92 enflasyon farkı ve ek ödemedeki yükselişe göre hesaplanarak ödendi. Her ne kadar piyasa beklentileri TÜFE için yüzde 0.1 oranında artış öngördüyse de, Haziran’da TÜFE yüzde 0.27 oranında düştü. Bu sonuçlara göre örnek emekli maaşı hesaplama şu şekildedir:

  • 2017 Haziran’da net maaşı 1.500 TL olan emekli, yüzde 5.89 enflasyon zammı ile birlikte 1.588 TL Temmuz ayında maaş alacak.
  • Emeklinin yeni maaşı üzerinden yüzde 4 vergi iadesi hesaplandığı için 1.588 x % 4 = 63 TL yapıyor.
  • Emekli vatandaşın Temmuz ayı net maaşı yapılan eklemelerle birlikte 1.651 TL’ye çıkıyor.
Bunada Göz At  Maaş Bordrosu Sorgulama

SSK (4A) Emekli Maaşı Sorgulama

SSK emekli maaşı sorgulama için Sosyal Güvenlik Kurumu’ nun resmi sitesi kullanılmalıdır. Kurumun web sitesine giriş için bazı bilgileri eksiksiz ve doğru girmeniz gerekmektedir. Bu bilgiler SSK sicil numaranız, kimlik numaranız ve doğum tarihiniz gibi hesaplama için gerekli görülen verileri içermektedir. Ayrıca e-devlet sistemine giriş yapabilmek için de şifreye ihtiyacınız olacak. Söz konusu giriş şifresini 15 yaşını dolduran her birey herhangi bir postaneden alabilmektedir. Şifre ücretini ödedikten sonra giriş bilgileriniz ve şifreniz ile Sosyal Güvenlik Kurumu’ nun resmi sitesine giriş yapabilir ve online bir şekilde SSK 4A emekli maaşı sorgulama işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

BAĞ-KUR (4B) Emekli Maaşı Sorgulama

BAĞ-KUR’ a bağlı sigortalılar da www.turkiye.gov.tr adresini kullanarak yukarıda belirtilen şekilde temin ettikleri şifre ile sisteme giriş yapabilirler. Türkiye’deki Bağ Kur’a bağlı olan tüm emekli vatandaşlar, e-devlet uygulamasında yer alan BAĞ-KUR (4B) emekli maaşı sorgulama programını kullanabilirler. Kişilerin sorguyu yapabilmesi için öncelikle sisteme giriş yapmaları, ardından da T.C kimlik numarası ve kurum bilgilerini ilgili alanlara yazmaları gerekmektedir. En son ekranda belirtilen güvenlik kodunu da yazdıktan sonra Bağ Kur emekli maaşı sorgulama işlemlerini tamamlayabilirler.

Emekli Sandığı (4C) Emekli Maaşı Sorgulama

Emekli Sandığı kurumuna bağlı olan emeklilerinde internet üzerinden maaş sorgulama hakları bulunmaktadır. Kamu kurumunda çalışan vatandaşlar 4A ve 4B emeklilerinde olduğu gibi Sosyal Güvenlik Kurumu’ nun resmi sitesini kullanarak maaşlarını öğrenebilirler. Emekli Sandığı emekli maaşı sorgulama için öncelikle e-devlet sistemine giriş yapılmalıdır. Sonrasında kendi kurumlarına özel tasarlanan hesaplama programının yer aldığı sayfaya tıklayarak, pratik bir şekilde sorgulama yaptırabilirler. Hesaplama sırasında tarafınızdan istenebilecek olan bilgiler; derece, ek gösterge, kademe, makam temsil görev tazminat göstergesi, hizmet ayı, hizmet yılı, kıdem yılı ve ikramiye yılı gibi bilgilerdir.

Bunada Göz At  Ssk Prim Sorgulama

Şifresiz Emekli Maaşı Sorgulama Nasıl Yapılır?

Bağlı olduğunuz kuruma göre sorgulama yaptırarak emekli maaşınızı internet üzerinden öğrenmeniz mümkün. Bu işlemi giriş şifresi olmadan gerçekleştirmek isteyen vatandaşlar, şifresiz emekli maaşı sorgulamanın nasıl yapıldığını merak ediyor. Emekli maaşı hesaplama için şifresiz uygulama olarak kullanılan E-SGM sistemi, teknik çalışmalar nedeniyle geçici bir süre servis dışı bırakıldı. Bu nedenle uygulama açılana kadar emekli vatandaşlar, sorgulama işlemlerini sadece Sosyal Güvenlik Kurumu’ na ait www.turkiye.gov.tr adresinden yapabilmektedir. esgm.sgk.gov.tr adresinden erişim sağlanabilen E-SGM uygulaması, sistem çalışmaları son bulunduğunda yeniden erişime açılacaktır.

Uygulama kullanıma açıldığında 4 adımda şifresiz emekli maaşı sorgulama yapılabilmektedir.

  • 1.ADIM: TC Kimlik No, Doğum yılı, Cilt No, Nüfusa Kayıtlı İl ve Güvenlik Kodunu istenilen alanlara yazınız.
  • 2.ADIM: Sorgu ekranına ulaşmak için gelen sayfada Hizmet Dökümü linkine tıklayın. Eğer teknik çalışmalar esnasında sıralama değiştirilmez ise Hizmet Dökümü 3.sırada listelenmektedir.
  • 3.ADIM: Bağ-Kura bağlıysanız 4B Hizmet Dökümü’nü, SSK’ya bağlıysanız 4A Hizmet Dökümü’nü, Emekli Sandığı kurumuna bağlıysanız 4C Hizmet Dökümü’nü seçiniz.
  • 4.ADIM: Seçim yaptıktan sonra gelen ekranda SSK sicil no, iş yeri no, ödenen prim gün sayısı, işe giriş tarihi ve kazanç gibi birçok bilginin detaylarını görebileceksiniz.

E-Devlet ile Emekli Maaşı Sorgulama

E-devlet sistemi üzerinden ne kadar maaş aldığınızı, gerçekleşen zamlarla birlikle maaşınızın ne kadar arttığını ve kesinti bilgilerini öğrenebilirsiniz. E-devlet ile emekli maaşı sorgulama sonrasında farklı kurumların maaş bilgisine göre hizmet dökümü ekranda görüntülenmektedir. Bunun için öncelikle Sosyal Güvenlik Kurumu’nun resmi web sitesini ziyaret ediniz ve açılan sayfada Kimliğini Şimdi Doğrula ibaresinin yer aldığı butona tıklayınız. Emekli maaşı öğrenme T.C. kimlik no ile seçeneğini kullanarak giriş yapmak isteyen vatandaşların, kimlik numaraları ile e-devlet şifrelerini sistem tarafından istenilen alanlara girmeleri gerekmektedir. Girilen bu bilgilerin doğruluğundan emin olduktan sonra Sisteme Giriş Yap ibaresinin yazılı olduğu butona tıklayınız. Bu adımdan sonra örneğin Bağ Kur emeklisiyseniz, 4B Hizmet Dökümü linkine tıklayarak sorgulama yaptırabilirsiniz.

Bunada Göz At  Emekli Maaşı Nasıl Sorgulanır?

Emekli Memur Maaşı Sorgulama

Yukarıdaki adımları takip ederek e-devlet sistemine giriş yaptıktan sonra emekli memur maaşı sorgulama işlemlerinizi hızlı bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Bunun için sisteme giriş yapan memur emeklisi vatandaşların öncelikle aylık bilgilerinin yer aldığı 4A Hizmet Dökümü linkine tıklaması gerekmektedir. Sonrasında maaşınızdaki son değişiklikleri incelemek için Aylık Tutarı kısmına tıklayarak bilgilerinizi kontrol edebilirsiniz. Eğer sonraki zamanlarda maaşınızdaki değişikleri kontrol etmek isterseniz, Hizmet Dökümü sayfasına hızlıca ulaşmak için size özel oluşturulan bölüme sayfayı kaydedebilirsiniz. Ayrıca ilk girişinizde de Hizmet Dökümlerine daha rahat ulaşmak için sistemde yer alan Sık Kullanılan Hizmetler bölümünü inceleyebilirsiniz.

Emekli Sandığı Maaş Sorgulama

Emekli Sandığı’na bağlı olan vatandaşlar e-devlet giriş şifresi ve T.C kimlik numarası ile kolaylıkla maaşlarını sorgulayabilirler. E-devlet şifresi yerine mobil imza, T.C. kimlik kartı ya da elektronik imza yöntemlerinden birini kullanarak da sisteme giriş yapmanız mümkün. Tercih ettiğiniz yöntemle www.turkiye.gov.tr adresine erişim sağladıktan sonra Emekli Sandığı maaş sorgulama işlemlerinizi gerçekleştirebilmek için Sosyal Güvenlik Kurumu’na ait bölüme ulaşmanız gereklidir. Bu bölümde size özel ayrılan 4C Hizmetleri başlığında bir link göreceksiniz. Söz konusu linke tıkladığınızda 4C Emekli Aylık Bilgisi altında, maaşınızdaki değişikler ekrana yansıtılacaktır. Son maaş değişiklerini detaylı bir şekilde incelemek isterseniz “Aylık Tutarı” bölümünü kontrol etmelisiniz.


Yorum yaz

BEN KİMİM?
Emre Rothzerg

Ben Avusturalya'dan Emre. Ruhunuza ve kesenize zenginlik katan bloguma hoşgeldiniz.

TAKİP EDİN:
İLETİŞİM:
[email protected]
SORUNUZ MU VAR?
ŞİMDİ ABONE OL