Kendi Markanızı Nasıl Yaratırsınız?

Kendi Markanızı Nasıl Yaratırsınız?

Yazar: Emre Kariyer

Artık daha fazla müşteri çekmenin yolu, her şeyden önce kurumsal bir kimliğe sahip olmaktan geçiyor. Yani kendi markanızın sahibi olun. Daha önceden Müşteri kazanmak için yapılması gerekenler isimli makalemizde de bahsettiğimiz gibi, kendinize ait bir markanızın olması işleriniz açısından olumlu olacaktır. Kendi Markanızı Nasıl Yaratırsınız, en baştan sonra kadar bilmeniz gereken her şey hakkında detaylı bir rehberliği yazımızın detaylarında bulabileceksiniz. Peki  kendi markanızı nasıl yaratırsınız?

En baştan başlayarak kendi markanızı oluşturmak kolay bir iş değildir. Düşünmeniz gereken birçok ince ayrıntı ve temel çizgi bulunur. Satmaya çalıştığınız şey ve ulaşmak istediğiniz kitleyi düşünerek izlemeniz gereken yollar vardır. Öte yandan yaptığınız tüm yatırımlar boşa gidebilir veya ters etki yaratabilir. Bir örnek verecek olursak, bir kahvehanede gençlere hitap eden tasarımlar göremezsiniz. İlk olarak marka nedir kısa bir tanım yaparak fikir sahibi olmanıza yardımcı olabiliriz.

Marka Nedir?

Marka, rekabetin olduğu pazarda sizin farkınızı ortaya çıkarabilecek bir isim ve logodan ibaret değildir. Markanız sayesinde insanlarla etkileşime girebilirsiniz. İnsanlar kişisel markalarını oluşturabilir. Bu tip markalarda kendilerine ait kişisel özellikler yer alabilir. Örneğin meşhur tatlısı veya yüz hatları. Ancak bundan çok daha fazlasıdır. Marka, bir çağırışım, çekim gücü olan bir etki ve müşterinin görmek istediği şeydir.

Markanızı genişletirken, işletmenizi çok yönlü şekilde geliştirmelisiniz. Örneğin, artan satış grafiklerine oranla tedarik zincirini güçlendirmek veya internet sitesinden satış yapıyorsanız sitenizin alt yapısına yatırım yapmak.

Marka Nasıl Kurulur?

En zoru atılım yapmaya karar vermektir. Karar verdikten sonra marka nasıl kurulur adım adım takip edin.

  1. İlk olarak hedef kitlenizi ve rakiplerinizi araştırın. Rakipleriniz nerede etkiliyse sizin de oraya giriş yapmanız gerekir. Tabii bu sattığınız ve verdiğiniz hizmetle doğrudan ilişkilidir.
  2. Odağınızın ne olduğuna karar verin ve buna yoğunlaşın.
  3. İşletmenize güzel ve akılca kalacak bir isim bulun. Genelde yöresel isimler olumsuz bir algı uyandırabilir. Ayrıca isim konusunda çok iddialı olmamanız gerekir. Bu beklentileri yükseltir ve geri teper.
  4. Kendinize ait, kısa, öz ve özgün bir slogan yaratın. Bu slogan ile yaptığınız işi kısaca özetleyebilirsiniz. Güzel bir slogan için 3 kelime yeterli olabilir.
  5. Markanıza logo yaratın. Bu marka, tabelanızda ve sattığınız ürünlerde yer alır. Logo yaratmak sandığınız kadar kolay değildir. Karmaşık renk ve desenlerden uzak durun. Bunun için bir grafikerle anlaşabilirsiniz.
  6. Reklam yolları ile adınızı duyurun. Ne kadar çok kişiye isim duyurursanız, o kadar çok büyüme şansınız olacaktır.
Bunada Göz At  İyi Bir Ekip Kurmanın ve Yönetmenin Sırrı Nedir?

 

Başarılı Bir Markayı Nasıl Yaratırsınız?

1.     Hedef kitlenizi ve rakiplerinizi araştırın

Markanızın ismi hakkında kesin bir karar vermeden önce, giriş yaptığınız mevcut pazarı ve potansiyel müşterilerinizi anlamanız gerekir. Bunu yapmanın kolay ve etkili yolları vardır. İlk olarak arama motorları üzerinden ürün yelpazelerini ve satış yapan rakiplerinizin profillerini gözden geçirin. Müşterilerin olumlu ve olumsuz yorumlarını analiz edin. Mümkünse hedef kitlenizi oluşturan kişilere anket sunun. Daha sonra markanıza ait bir sosyal medya hesabı oluşturun.

Araştırmanıza devam ederken şunları not edin:

  • En kolay, hızlı ve ekonomik tedarikçi kimlerdir?
  • Sektörün en güçlü rakipleri kimler?
  • Müşterilerin beklentileri nelerr?

 

 

Analiz Yapın

Rekabetin zayıf ve güçlü yönlerini bulun. Şirketinize nasıl avantaj sağlayabileceğinizi öğrenmek için sektörün analizini yapın. Dilerseniz internette bulabileceğiniz ücretsiz analiz şablonları bulunur. Bu şablonlar sayesinde rakiplerinizin sitelerini ve müşterilerinin anahtar kelimelerini öğrenebilirsiniz. Elbette yaptığınız işe göre bunlar değişecektir.

 

2.     Odağınızı ve kimliğinizi seçin

Markanız özellikle ilk zamanlarda bir etkiye sahip olmayacaktır. Zamanla odak noktanızı bulurken ve kendinize yeni bir kimlik inşa ederken bu yönde ilerleyin. Ayrıca, gelişen teknolojinin nimetlerinden faydalanmazsanız bu size bir düşüş olarak geri döner.

Markanızla hangi kelimeleri ilişkilendirirsiniz?

Marka oluşturmaya başlamanın bir diğer yolu, markanızı bir kişi olarak hayal etmektir. Nasıl biri olurdu? Müşterileriniz ne tür bir kişiliğe kapılır? Bu, sosyal medyada sesinizi ve hem görsel hem de yazılı tüm yaratıcılığınızın tonunu bilgilendirmeye yardımcı olacaktır. Eğlenceli ve faydalı bir marka bilinci oluşturma alıştırması, hedef kitlenizde yankı uyandırabilecek marka türünü tanımlayan üç ila beş sıfattır.

Markanızı hangi metaforlar veya kavramlar tanımlar?

Markanızın üstlendiği görevi anlayabileceğiniz en anlamlı cümleleri seçin. Bu cümleler iddialı olabilir ancak abartmamak gerekir.

Bunada Göz At  Düşük Sermaye ile Yapılabilecek İşler Nelerdir?

3.     İşletmenizin adını seçin

İşletmenizin adı yaptığınız işle direkt alakalı olmayabilir. Örneğin kahve satan Starbucks ne kadar kahve ile alakalı bir isim? Öte yandan benzersiz ve orijinal olması önemlidir. Yabancı bir kelime koymak için ısrarcı olmayın. NusrET gibi kelime oyunlarından yararlanabilirsiniz. Fakat daha önce de söylediğimiz gibi, marka demek isim demek değildir.

Markanızın kişiliğini, yaptığı işi ve kalitesini en kısa yoldan anlayabilmenin en güzel yolu, güzel bir isimdir.

Marka ismi oluşturmak için kısa ipuçları:

  1. Kısa ve uydurma bir kelime bknz: Pepsi
  2. İşinizle alakasız bir isim, bknz: Apple
  3. Harf eksiltme yaparak bir kelime uydurun, bknz: Tumblr
  4. Markanızın kısaltmasından isim uydurun, bknz: HP
  5. İki kelime birleştirin, bknz: NusrET

9.     Bir Slogan Bulun

Akılda kalıcı bir slogan, çok değerlidir. Unutmayın, bu slogan, iş yeri tabelalarınızda, logonuzun altında veya sosyal medya biyografilerinizde yer alır. Özel kartvizitlere, nakliye araçlarına ve yürüyen her türlü reklam araçlarınızda bu sloganın bir çağrışımı olmalı. Mesela:

  • Nike, Koş Yoksa Düşersin
  • Bosh, Yaşam İçin Teknoloji
  • Burger King, Ateş Seni Çağırıyor

Gibi gibi yüzlerce… Ancak her markanın bir sloganı olduğunu aklınızdan çıkarmayın.

10.  Renk Seçimi

Renkler sadece markanızın görünümünü tanımlamakla kalmaz, aynı zamanda iletmek istediğiniz duyguyu iletir ve yaptığınız her şeyde tutarlı hale getirmenize yardımcı olur. Tüketicilerin kafasını karıştırmamak için sizi doğrudan rakiplerden ayıran renkleri seçmelisiniz.

11.  Logonuzu tasarlayın

Bir marka oluşturmayı düşündüğünüzde muhtemelen aklınıza gelen ilk şeylerden biri şirket logosu tasarımıdır. Sonuçta bu şirketinizin yüzüdür ve potansiyel olarak markanızın bulunduğu her yerde olabilir. Markanız için ideal bir boyut ve şekil oluşturun. Bu marka, Facebook ve Instragram gibi sosyal medya platformlarının öncü yüzü olacak. Bu yüzden seçiminizde aceleci olmayın ve özen gösterin. Kendi markanızı nasıl yaratırsınız kaba detaylarla ele almaya çalıştık. Ancak başlarda başarılı olamayacağınızın olağan olduğunu unutmayın. Her ne kadar yaptığınız Pazar araştırması, logo ve slogan seçimleriniz iyi de olsa, ticarette başta başarılı olmamak normaldir.

Bunada Göz At  Dijital Pazarlama Danışmanlığı Nedir? Ne İş Yapar?

 


Yorum yaz

BEN KİMİM?
Emre Rothzerg

Ben Avusturalya'dan Emre. Ruhunuza ve kesenize zenginlik katan bloguma hoşgeldiniz.

TAKİP EDİN:
İLETİŞİM:
[email protected]
SORUNUZ MU VAR?
ŞİMDİ ABONE OL