Koronavirüs Aşısı Ne Zaman Olacak? Tarih Belli Mi?

Koronavirüs Aşısı Ne Zaman Olacak? Tarih Belli Mi?

Yazar: Emre Genel

Almanya’da hizmet veren BioNTech firmasının virüse karşı %90 etkili bir aşı geliştirdiğini ve yapılan testlerin olumlu sonuç verdiğini duyurmasından sonra piyasalar hareketlenmişti. 2020 yılının başından itibaren dünyada etkisini gösteren ve küresel çapta panik ve ölümlere sebep olan Koronavirüs aşısı ne zaman olacak?

Herkes bu dünyanın cevabı arıyor. Bunun yanında en çok cevap aranan soruların başında hangi ülkelerde yapılacak konusu da geliyor. Almanya’ya göçmen olarak giden Prof. Dr. Uğur Şahin ve eşi Dr. Özlem Türec’in aşıyı bulduklarını duyurması tüm dünyada heyecanla karşılandı. Aynı gün Türk Lirası ve Borsa İstanbul’daki rakamlar yükselişe geçmişti. Koronavirüs aşısı ne zaman olacak?

Koronavirüs aşısı hakkında bilinmesi gerekenler:

Piyasalar haberlere karşı hızlı bir refleks göstermiş olsa da uzmanlar Pfizer ve BioNTech firmalarının yaptığı testlerden gelen verilerin kesin olduğu konusunda temkinli. Geçtiğimiz günlerde koronavirüs salgınının son bulacağına dair gelişen umutlar, küresel piyasalarda heyecanla karşılanmıştı. İddialara göre aşı %90 etkili bir sonuç veriyor.

İyimser olmak için henüz erken ancak konu hakkında bilinmeyen pek çok şey var. İnsanlar bu soruların cevaplarını aramaya başladı. Fakat normalleşme sürecinin başlayabilmesi için bir aşının geliştirilmesi şart. En çok sorulan sorular ise:

  • Koronavirüs aşısı ne zaman başlıyor?
  • Aşı ne kadar güvenli?
  • Aşı hastalığı önleyebilir mi?
  • Aşı bulaşmayı engeller mi?
  • Aşı ne kadar süre koruma sağlıyor?
  • Neden insanların %10’u için işe yaramıyor?
  • Aşı çocuklarda ve yaşlılarda işe yarıyor mu?

 

Aşı ne kadar güvenli?

İnsanların birçoğu aşıya karşı temkinli şekilde yaklaşıyorlar. Bazı uzmanlar, aşıda yer alan bazı etken maddelerin kolda ağrı ve ateş gibi yan etkilere sebep olabileceğine vurgu yapıyor. Bunun yeni bir aşı türü olduğu göz önüne alındığında şu ana dek insanlar üzerinde denenmemiş mRNA adı verilen bir teknolojiye sahip. Bu bileşene karşı alerjik reaksiyonların olabilme ihtimali aşı ne kadar güvenli sorusunu akıllara getiriyor.

Bunada Göz At  Zaman Aşımına Uğramış Hesap Sorgulama

Aşı hastalığı engeller mi?

Pfizer firması, aşının covid-19 hastalığına karşı koruma sağlayıp sağlamayacağı konusundaki verileri henüz kamuoyuna açıklamadı. Reading Üniversitesi Doç Dr Hunter, “Söyleyebileceğimiz şey aşının klinik semptomları ve enfeksiyonları durduduğu. Ancak asemptomatik enfeksiyonlar konusunda hala bir belirsizlik var. Bunu ancak ilerleyen zamanlarda söyleyebiliriz” oldu.

Aşı bulaşmayı engelliyor mu?

Şu an için net olmayan iki şey var. Bunlardan biri aşının koronavirüs enfeksiyonuna karşı koruma sağlayıp sağlama ve virüsü kaptığımız anda meydana gelen semptomları yok edip etmediği. Bu sorulara cevap vermek şu an için imkânsız. Ancak uzmanlara göre aşı enfeksiyonu durduruyorsa, büyük ihtimalle bulaşmayı da engelleyeceği. Gene de virüse karşı direnç kazanan birinin başkasını enfekte edebilme durumundan da bahsedilebilir.

Aşı yaşlılarda ve çocuklarda işe yarıyor mu?

Yapılan testler 12 yaşından 85 yaşına kadar herkesin test çalışmalarına dahil edildiğini söylüyor. Fakat veriler yaşa göre ayrılarak belirlenmemiş olduğu için hangi yaş grubunda ne denli etkili olduğu hakkında bir şey söylemek mümkün değil. Hali hazırda piyasada var olan aşıların bir kısmı, gençlerde verdiği başarıyı yaşlılar üzerinde vermiyor. Bunun sebebi ise yaşlı ve çocukların bağışıklık sisteminin gençlere göre daha zayıf olması.

Bu nedenle yaşlıların aşıya gençler kadar etkili bir şekilde tedavi edememesinin ihtimalleri var. Fakat yaş verilerini görmeden buna kesin bir cevap vermek her halükarda yanlış olacaktır.

Koruma ne kadar sürer?

%90 etkili olma oranı, ikinci atıştan yedi gün sonrası için hesaplandı. Ancak bu sonuçlar ve veriler uzun vadede büyük olasılıkla değişecektir.

Enfeksiyon, genel olarak, korumanın ne kadar sürdüğünü tespit etmek için, her iki tipte bağışıklık tepkisinin (antikor ve T hücresi) düzeylerini ve ayrıca tekrarlanan maruz kalma risklerini tespit etmek için takip çalışmaları gerekli olacaktır.

Bunada Göz At  Parsel Sorgulama

Yorum yaz

BEN KİMİM?
Emre Rothzerg

Ben Avusturalya'dan Emre. Ruhunuza ve kesenize zenginlik katan bloguma hoşgeldiniz.

TAKİP EDİN:
İLETİŞİM:
[email protected]
SORUNUZ MU VAR?
ŞİMDİ ABONE OL