2020 Emlak Piyasasında Son Durum

2020 Emlak Piyasasında Son Durum

Yazar: Emre Genel

2020 Emlak Piyasasında Son Durum

2020 emlak piyasasında son durum ne? Geride bıraktığımız Ekim ayı, ekonomik anlamda yılın en çalkantılı zamanlarından biriydi. ABD’de konut fiyatları son 10 yılın en büyük artışına sahne olmuştu. Bunun en büyük sebepleri ise 3 Kasım başkanlık seçimlerindeki belirsizlik, halkın seçimlerden yana bir beklentisinin olmaması ve virüsün ikinci dalgası. Peki Türkiye emlak piyasasındaki son durum ne? Emlak sektörü Türkiye’deki son 19 aylık yükselişini devam ettiriyor ve zirve üstüne zirve yaşanıyor. Geçen yıl aynı zamanlarda Türkiye genelinde m2 satış fiyatları 2,900 TL iken, yaklaşık 9 ayda 3,730 TL’ye kadar yükseldi. Yani, 50 metre karelik bir ev 1 yıldan kısa bir süre içerisinde yaklaşık 30 bin TL değer kazandı.

Gayrimenkul fiyatlarındaki artış satışları durma noktasına getirdi. Bu da ileriye dönüş inşaat sektöründe zor günler yaşanabileceğinin bir habercisi niteliğinde. Buna ham madde tedarikinin büyük bölümünün yurt dışında yapılıyor olması ve dolardaki engellenemeyen artış da eklenince, emlak piyasasının son durumunun iç açıcı olmadığını gösteriyor.

Türkiye’de Emlak Piyasasının Zirve Yaptığı Şehirler Hangileri?

2020 emlak piyasasındaki son durumlar ülke genelinde artış göstermiş olsa da bazı şehirlerdeki fahiş artışlar yaşandı. Bu şehirlerin başında Antalya geliyor. Artışların yaşandığı şehirlerde göze çarpan faktör ise, son zamanlarda popüler olan yerleşim yerlerinin bu artıştan nasibi alması. Türkiye’de konut fiyatlarının yükselişine yakından bakacak olursak:

Antalya: Antalya’nın genelinde fiyatlar artmış durumda ancak virüsten önceki fiyatlara kıyasla Konyaaltı ve Lara bölgelerinde bu artış %100’lere yaklaşmış durumda. Bu bölgede ev almak isteyenlerin karşılaştığı yüksek fiyatlar hayal kırıklığına sebep olmakta.

Bursa: Türkiye’nin en büyük şehirlerinden birisi olan Bursa’da artan nüfus oranına rağmen ev fiyatları yılın en düşük seviyelerine kadar geriledi. Özellikle kentin gelişmekte olan batı bölgesi şehir içi göç almaya başladı. Bu da bölgede ev almak isteyenlerin sayısını arttırdı ve fırsatçılara gün doğdu. En azından durum bir nebze bu şekilde devam ederse fiyatların şu ankine nazaran daha düşük olması söz konusu olabilir.

Bunada Göz At  Atso Üye Sorgulama

İstanbul: İstanbul’daki ev satış fiyatları, geçen yıla oranla metre karede bin liradan fazla bir artışa sebep oldu.

Ankara: 2 yılı aşkın süredir 2 bin liranın üzerinde olan metre kare fiyatları, 2020 yılının Ekim ayı itibariyle 2,600 TL’yi geçti ve konut fiyatları %20’lik bir artış gördü.

İzmir: İzmir’de istikrarlı bir şekilde yaklaşık 14 aylık yükselişini sürdüren konut fiyatları 2020 yılının son çeyreğinde 4 bin liranın üzerine kadar çıktı. Yükselişin başlıca sebepleri arasında bölgede etkili olmaya başlayan lüks konutları gösterilmekte.


Yorum yaz

BEN KİMİM?
Emre Rothzerg

Ben Avusturalya'dan Emre. Ruhunuza ve kesenize zenginlik katan bloguma hoşgeldiniz.

TAKİP EDİN:
İLETİŞİM:
[email protected]
SORUNUZ MU VAR?
ŞİMDİ ABONE OL