SGK İşsizlik Maaşı Sorgulama

Yazar: Emre SGK

Yenileşen ve globalleşen dünyamızın getirdiği sorunlardan birisi maalesef işsizlik. Dünya çapındaki büyük felaketler, iktisadi krizler, terör olayları, olayların sonucunda gerçekleşen göçler bu göçlerin ve olayların diğer ülkelerde yarattığı ekonomik dalgalanma, küresel krizler işsizlik sorununun büyümesine neden olan sebeplerin başında gelmektedir. Ülkeler bu gibi sorunlara bünyelerindeki sosyoekonomik kuruluşlarla merhem olmaya çalışıyor ve pek tabii olarak ülkemizde de bu sorunla ilgilenmek ve bu sorunu ortadan kaldıracak, pratik ve somut adımları atacak kuruluşlar var. Bu kuruluşların başında iş-kur geliyor.

İş-kur bünyesinde devlet eli ile kurulan ve işsizlik sıkıntısı ile karşılaşan vatandaşlara destek olmayı planlayan projenin adı işsizlik ödeneği ödemesi.

Devlet tarafından ödenen işsizlik maaşı için ayrıldığınız işinizden kanunlar çerçevesinde ayrılmış olmanız gerekmektedir.İşsizlik maaşının temel şartı olan sigortalının kendi arzusu dışında işsiz kalmasıdır. Kanunda ayrıntılı olarak tanımlanan işsizlik ödeneği alınabilecek haller sigortalı kendisi istifa etmeyip, iş akdi ya da hizmet sözleşmesi işveren tarafından feshedilmiş olması gerekmektedir.

İşverenin ahlak ve iyi niyet durumlarına uymayan davranış nedeniyle işten ayrılmış ise yine işsizlik ödeneği alabilir.
İşsizlik ödeneğine hak kazandıracak diğer hususlar;

  • İşyerinin kapanması veya kapatılması,
  • İşyerinin el değiştirmesi veya başkasına geçmesi,
  • İşin veya iş yerinin niteliğinin değişmesi nedenleriyle işten çıkarılmış olmak.

İşsizlik ödeneğine hak kazanabilmek için hizmet akdinin başvuru sırasında grev, lokavt veya kanundan doğan ödevler nedeniyle askıya alınmış olmamalıdır. Grev, lokavt gibi nedenler ile oluşan işsizlik halleri de ödeme kapsamındadır.

Eğer henüz başvuruda bulunmadıysanız buraya tıklayarak işsizlik ödeneği başvurusu yapabilirsiniz.

İşsizlik Maaşı Sorgulama

İşsizlik maaşını 4447 sayılı işsizlik sigortası kanuna göre çalıştığı yerde yetenek, istek, sağlık ve yeterliliğinde olmasına rağmen kendi istek ve kusura dışında işini kaybedenler alabiliyor. Maaşın alınabilme süresi de yine ödenen işsizlik sigorta primine göre 180, 240 ve 300 gün olmak üzere değişebiliyor. 1080 gün çalışıp işsizlik sigorta primi ödemiş olan sigortalılara 300 gün süre ile işsizlik ödeneği verilebiliyor. İşsizlik maaşı sorgulama işlemi ise yine tüm devlet hizmetlerinin birleştirildiği portal olan e-devlet üzerinden yapılıyor.

Bunada Göz At  Maaş Bordrosu Sorgulama

Aşağıdaki bağlantı üzerinden yönlendireceğimiz e-devlet sitesine girdiğimizde bizi oldukça geniş bir portal karşılıyor. Ana sayfada sol en üste baktığımızda Hizmetler sekmesini görüyoruz burada aşağılarda alfabetik sıra içerisinde iş-kur seçeneği mevcut. İş-kur hizmetleri ise iş başvuru sonucu sorgulama, kriterlere ve profillere göre iş sorgulama gibi seçeneklerden oluşuyor ve aralarında işsizlik ödeneği başvurusu ile işsizlik ödeneği ödemesi seçenekleri de var. İşsizlik maaşı sorgulama buradaki işsizlik ödeneği ödemesi kısmı kullanılarak gerçekleştiriliyor.

Bu seçenek aracılığıyla ne kadar süre işsizlik ödeneği (maaşı) alabileceğinizi, aldığımız maaşı, maaşın artış kademelerini görüntüleyebiliyor ve durum analizi yapabiliyoruz. İşsizlik maaşı sorgulama sisteminin yanı sıra iş-kur seçmesinden belirlediğimiz kategori ve etiketlerle mevcut işleri de arayabiliyoruz. Bu kategoriler arasında sanattan, büro işlerine, montaj ve mavi yaka görevlere kadar pek çok seçenek mevcut.

Bunun için E-Devlet sistemine üye olmanız gerekmektedir. Mevcut üyeliğiniz var ise sisteme aşağıdaki bağlantı üzerinden giriş yaparak işsizlik ödeneği ödemesi hakkında detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

İşsizlik maaşı sorgulaması yapmak için tıklayın.


Yorum yaz

BEN KİMİM?
Emre Rothzerg

Ben Avusturalya'dan Emre. Ruhunuza ve kesenize zenginlik katan bloguma hoşgeldiniz.

TAKİP EDİN:
İLETİŞİM:
[email protected]
SORUNUZ MU VAR?
ŞİMDİ ABONE OL