Şehir Çiftçiliği Nedir (Kentsel Tarım Nedir)

Şehir Çiftçiliği Nedir (Kentsel Tarım Nedir)

Yazar: Emre Genel

Bundan 15-20 yıl önce organik besinlerden bahsetsek muhtemelen kimse ne demek istediğimizi anlamayacaktı. Ancak günümüzün en büyük sorunları arasında doğal olmayan beslenme şekilleri gelmekte. İnsanlar da doğal beslenebilmek için kendi yöntemlerini geliştirmek zorunda kalıyor. Herkesin köy ortamındaki toprak alanı bulabilme imkânı yok. Ayrıca şehir alanlarında git gide artan betonlaşmadan dolayı neredeyse hiç toprak kalmamış durumda. Şehir çiftçiliği nedir derseniz, bu sebeplere bağlı olarak insanların geliştirdiği bir çözümdür.

Şehir çiftçiliği nedir ve nereden başlamak gerekir gibi konulara cevap arayan insanların birçoğu, güvenilir gıdaya doğrudan erişim yapmayı amaçlar. Ortalama 10 m2’lik bir alanda, bahçede veya terasta yaptığınız yetiştiricilik ile, evinizin sebze ihtiyacının tamamına yakınını karşılayabilirsiniz. Mevsim şartlarına göre seralama yöntemi denilen yöntem ile, büyük seralar inşa etmenize gerek kalmadan mevsimlik sebzeler yetiştirebilirsiniz. Bir şehirde yaşayan insanların sadece %10’u, şehir çiftçiliği yaparak tüm şehre organik yiyecek sağlayabilir.

 

Şehir Çiftçiliği Karlı Bir İş mi?

Peki kendi ihtiyaçlarınızdan ziyade, kazanç sağlama için şehir çiftçiliği karlı bir iş mi? Sadece kendinize ait bir toprağınız varsa, çok düşük bir sermaye ile şehir çiftçiliği başlayabilirsiniz. Temel araç ve gereçler, tırmık, çapa ve benzeri aletlerdir. Bunun dışında yapacağınız başlıca harcamalar; tohum, gübre ve su masrafıdır. 1 dönümlük bir alana, bir aylık emek ve küçük miktardaki harcamalar sonucunda alacağınız kar miktarı (ektiğiniz ürüne göre değişkenlik gösterir) %1000 seviyelerine kadar çıkabilir.

En çiftçiliğinin en avantajlı yanı, düşük harcamalar var eldeki imkânlarla yapılabilmesidir. Örneğin, 50 litrelik bir saksıya toplamda 20 kök domates ekebilirsiniz. Tek bir kökten 20 kiloya kadar domates alabildiğinizi düşünürsek, toplam 400 kg eder. Bu, çok düşük harcamalarla muazzam bir kazanç ve en önemlisi organik besin anlamına gelir.  Şehir çiftçiliği nedir ve nasıl açılabilir sorularına yanıt vermeye çalıştık. Peki ortalama bir maliyet ne kadar olabilir?

Bunada Göz At  KYK Kredi Borç Sorgulama

Şehir Çiftçiliği İçin Mahsul Hesabı

Sadece 100 m2’lik bir alana, 20’ye yakın farklı çeşitte ürün ekimi yapabilirsiniz. Örneğin: patlıcan, marul, domates ve biber gibi sebzelerin yetiştirilmesi zahmetsiz ve kolaydır. Ek olarak mısır, bamya, kabak, fasulye, havuç ve turp gibi aklınıza gelebilecek her türlü ürünü ekebilmeniz için şu yolları takip edebilirsiniz.

20 çeşit farklı sebze üretimi yapacağınızı varsayarak, her çeşit ürün için 5m2’lik bir alana ihtiyaç duyarsınız. Yüzeysel bir örnek ile, her metre kare başından 3 kg kadar domates elde edebilirsiniz. Biber gibi daha ince köklü sebzelerin ekiminde daha fazla kök elde edebilirsiniz. Dilerseniz bu biberlerin her birini farklı türden tercih edebilirsiniz. Bu üretiminizi herhangi şekilde olumsuz etkilemeyecektir. Her biber ortalama eşit derecede gübre, su ve çapa ister.

Diğer her beş metre kare başına ortalama 30 kök patlıcan, 30 demet marul, 30 kök bamya, 40 kök mısır, 25 kök salatalık, 100 adet taze soğan, 40 kök fasulye ekilebilir. Toplamda elde edeceğiniz ortalama (en iyi ihtimalle) mahsul:

  • 30 kg patlıcan
  • 60 demet marul
  • 30 kg bamya
  • 30 kg bamya
  • 40 adet mısır
  • 25 kg salatalık
  • 25 kg kabak
  • 40 kg fasulye

Bu hesaba göre, bahçenizin her bir köşenizi verimli kullandığınızı ve başarılı bir şekilde ürün aldığınızı var sayarsak, bir aile için fazlasıyla yetecek şekilde yetiştiricilik yapabilirsiniz. Şehir çiftliği açmak için tek ihtiyacınız olan şey, toprak ve su. Bunun dışında yapacaklarınız yalnızca sizin emeğinize ve çabanıza bağlı.

 

 


Yorum yaz

BEN KİMİM?
Emre Rothzerg

Ben Avusturalya'dan Emre. Ruhunuza ve kesenize zenginlik katan bloguma hoşgeldiniz.

TAKİP EDİN:
İLETİŞİM:
[email protected]
SORUNUZ MU VAR?
ŞİMDİ ABONE OL