Sahte Alkol Sorgulama

Yazar: Emre Genel

Sahte alkol sorgulama; kaçak ve/veya sahte alkol tüketiminden kaynaklanabilecek olan istenmeyen durumların meydana gelmemesi için tüketicilerin yararlanabileceği bir TAPDK hizmetidir. Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu, piyasadaki orijinal ürünleri TAPDK amblemli olarak satışa sunmakta ve ürünlerin sadece satış belgesine sahip olan noktalardan temin edilmesi konusunda tüketicileri uyarmaktadır. Çünkü üzerinden yasal barkodu bulunan alkol ürünleri, sahte alkol sorgulama hizmetiyle sorgulatabilmektedir. Bunun için yapmanız gerekenler;

  • TAPDK online satış sistemi üzerinden sorgulama yaptırabilmek için http://212.174.130.210/NewTapdk/ViewApp/srg.aspx linkine tıklayınız.
  • Ayrıntılı satıcı bilgi sorgulama ekranı açıldığında karşınıza çıkan sorgu tipi Ana Ekran Sorgu’dur. Buradan il, ilçe, satışı yapılan ürün ve fiili durumu bilgilerini seçerek hızlı bir şekilde sorgu yaptırabilirsiniz.
  • Sahte alkol sorgulama ile ilgili diğer 2 sorgu tipi ise toptan satıcı sorgu ekranı ve ayrıntılı sorgudur. Toptan satıcıların kullanımına yönelik işlem yapmak istediğinizde, ilgili butona tıklayarak il, ilçe, seçenekler, başlangıç tarihi ve bitiş tarihi bilgilerini girmeniz ve ardından “Ara” butonuna basmanız gerekmektedir.
  • Son olarak ayrıntılı satıcı bilgi sorgulama ekranıyla da, sahte alkol sorgulama işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Bunun için il ve ilçe seçimi yaptıktan sonra sicil no, unvan, TC kimlik no, adres, vergi no, ad-soy ad ve telefon bilgilerini giriniz. En aşağıda yer alan tarih ve işlem türü seçimini de yaptıktan sonra “Ara” butonuna basarak işlemlerinizi tamamlayabilirsiniz.

Sahte içkiyi TAPDK’nın sitesinden sorgulamak en doğru yöntemdir. Ancak dilerseniz son yıllarda artan tütün ve özellikle alkollü içkilerin sahte ya da orijinal ürün olduğunu anlamak için Gelir İdaresi Başkanlığı’nın mobil uygulamasını da kullanabilirsiniz. Ülkemizdeki yasalara göre tüm alkollü içecekler ve tütün ürünleri belirli bir numaralandırmayla devlet kontrolünde üretilmektedir. Söz konusu ürünlerin orijinalliği konusunda şüphe edenlere, numara sorgulama seçeneği sunan bir uygulama geliştirildi. Telefonunuza yüklediğiniz bu uygulama sayesinde vergi pulları ya da barkod içerikleriyle kontrol işlemi yapmanız mümkün olacaktır.

Bunada Göz At  Doğalgaz Faturası Nasıl Düşürülür? Doğalgaz Faturasını Düşürmek İçin İpuçları!

Telefondan sahte alkol sorgulama için kontrol etmek istediğiniz ürünün üzerinde bulunan kare barkodu, mobil cihazınıza okutarak ekranda görüntülenen seri numarasıyla bandrol üzerindeki seri numarayı karşılaştırabilirsiniz. Bu şekilde elinizdeki ürünün orijinal olup olmadığını test edebilirsiniz.

Sahte İçkiyi Anlamanın Yolları

Özellikle büyük şehirlerde son yıllarda, binlerce şişeyle ifade edilen sayılarda sahte içki ele geçirildiği açıklandı. Sahte alkolün görme kaybı başta olmak üzere birçok sağlık sorununa, hatta can kayıplarına neden olabileceği ortadadır. Bu nedenle tüketici sağlığını korumak ve mali takip yapmak amacıyla ülkemizde 2007 yılından bu yana alkol ürünlerinde, akıllı bandrol uygulaması ‘uluslararası düzeyde güvenlikli izlenebilirlik’ mevcuttur.

Bandrollü Ürün İzleme Sistemi; yerli ve ithal tüm ürünleri kapsamakta, kaçak ürünlerden korunması maksadıyla geliştirilmekte ve Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) ile Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (TAPDK) yasal düzenlemesi olarak yapılmaktadır. Bu nedenle tüketicilerin, istenmeyen durumlardan kaçınması için satın alınacak ürünün mutlaka bandrolüne bakması gerekmektedir. Söz konusu kurumlar, yasal bandrollerde aşağıdaki ayrıntılara yer verildiğini ve bunların gözle görülür nitelikteki güvenlik unsurları oluşturduğunu belirtmektedirler.

  • GİB ve TAPDK logoları, tüm bandrollerde bulunmaktadır.
  • GİB logolarında 2009 yılı ve sonrasında yeşil ve pembe arasında değişim gözlemlenmektedir.
  • 2009’dan sonraki alkollü içki bandrollerinde, GİB logosunun alt bölümünde ürün ambalaj hacim bilgisi ve Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu (GTİP) grup bilgisi yer almaktadır.
  • Alkollü içeceklerin, ‘TAPDK Satış Belgesi’ olan perakende satıcılardan alınması gereklidir.
  • Kapağı açık olan ya da kapağı kapalı olsa dahi daha önceden açılmış, yeninden yapıştırılmış izlenimi veren ürünlerden kaçının.
  • Şişenin arka yüzeyinde bulunması gereken tüketiciyi bilgilendirme maksatlı Türkçe etiket yok ise satın almayın.
  • Belirgin ve görünür halde bulanıklık, fiziki kirlilik ve tortu içeren içkilerden uzak durun.
  • Bilinçli bir tüketici olarak etiket üzerinde ithalatçı firma adı veya adresi ya da üretici firmanın adı veya adresi bulunmuyorsa, o ürünü satın almayın.
Bunada Göz At  Bla Bla Car Yolculuk Sorgulama

Sahte Alkol Satmanın Cezası

Sahte rakı satışı ve üretimi birçok uyuşmazlığa neden olabileceği için her birinin hakkında Yargıtay farklı ceza ve yaptırımlar uygulayabiliyor. Örneğin; bu suçlar haksız rekabet, vergi zıyaı, halk sağlığını tehlikeye düşürmek, marka hakkına tecavüz ve TAPDK mevzuatlarına aykırılık gibi çeşitli sonuçlara neden olabilmektedir.

Sahte alkol satmanın cezası ile ilgili yapılan son düzenlemelerde; ambalajında bandrol, hologram, etiket, damga, pul ve benzeri işaret bulunmayan veya yanıltıcı ya da taklit edici işaretler taşıyan alkollü içkileri ticari amaçlı üreten, nakleden ya da bulunduran, satışa arz eden ya da satan, bunu bilerek ticari maksatlı alan kişiye 3 ile 6 yıl arasında hapis cezası verileceği bildirildi. Ayrıca 20 bin güne kadar adli para cezasıyla, söz konusu suçlardan olayı kişi ya da kişilerin cezalandırılacağı duyuruldu.

Sahte Alkolun Etkileri

Sahte alkolün etkileri incelendiğinde; etkisi en tehlikeli ve en yüksek zehirlenme türlerinden birinin alkol zehirlenmesi olduğu ortaya çıkmaktadır. Kaçak içki içerisinde yer alan metil alkol, vücutta formik asit ve formaldehit adlı çok zehirli maddelere dönüşerek tüketici üzerinde zehirleyici etki yaratıyor. Metil alkollü sahte içki, vücuda alındıktan sonra ortalama 30 ile 60 dakika arasında kanda en yüksek düzeye ulaşarak, kişiyi hızlı ve etkili bir şekilde zehirlemeye başlıyor. Ancak erken dönemde kimi zaman 30 saate kadar hiçbir belirti göstermeyip, sadece sarhoşluk ve gastrit oluşturduğundan dolayı bu şekilde vakaların tanınması güç oluyor. Sahte alkolün etkilerinin geç dönemde ortaya çıkması ise tedavi şansını azaltıyor ve vaka ölümle sonuçlanabiliyor.

Sahte içki zehirlenmesiyle; kusma, tansiyon düşmesi, baş ağrısı, bulantı, baş dönmesi, kanda asidoz, körlük ve görme bozuklukları gibi belirtiler ortaya çıkabiliyor. Daha ileri dönemde tedavi edilmediğinde ise sahte alkolün etkisi ile koma hali gelişiyor. Bu da tüketicinin ölmesine neden olabilecek en ciddi etkisidir.

Bunada Göz At  Para Kazandıran Hobiler Nelerdir?

Sahte İçki İhbar Hattı

Yıllardır sahte içki nedeniyle hayatını kaybeden birçok vatandaşımız oldu. Ancak son dönemlerde yaşanan ölümler ve sahte alkolün insan sağlığına verdiği zararlar sebebiyle buna karşın güvenlik tedbirleri geliştirildi. Sigara ve içki ürünlerine dair günümüzde ülke çapında yaygın bir şekilde gerçek olmayan ürünler dağıtılmaktadır. Özellikle açık içki satan yerler ile restoran gibi iş yerlerinde kaçak içkilerin tüketicilere verilmekte olduğu gözlemlenmektedir. Söz konusu ürünleri satmaya çalışanlar kadar yasalar gereğince satın alan kişilerde suçlu görülmektedir. Bu nedenle mağduriyet yaşamamak adına şüphelendiğiniz alkollü içecekler için sahte içki ihbar hattını aramanızı tavsiye ederiz.

Şüpheli durumlarda Alo Gıda Hattı olan 174 ve Alo 136 Kaçakçılık İhbar Hattı vatandaşlara yardımcı olmaktadır. Her iki numara üzerinden de, ilgili birimlere ulaşabilir ve kaçak üretim ile satış konusunda hizmet alabilirsiniz. Ayrıca korsan dağıtıcı ve satıcıları bulunduğunuz yerdeki emniyet yetkililerine de (varsa araç bilgileri ve plakalarıyla birlikte) ihbar edebilirsiniz…


Yorum yaz

BEN KİMİM?
Emre Rothzerg

Ben Avusturalya'dan Emre. Ruhunuza ve kesenize zenginlik katan bloguma hoşgeldiniz.

TAKİP EDİN:
İLETİŞİM:
[email protected]
SORUNUZ MU VAR?
ŞİMDİ ABONE OL