Rakibiniz Sizi Taklit Ediyorsa Ne Yapabilirsiniz?

Rakibiniz Sizi Taklit Ediyorsa Ne Yapabilirsiniz?

Yazar: Emre İnceleme

Bazı sektörlerde öne çıkabilmenin en etkili yolu farklı olmaktır. Ancak zamanla rakipleriniz sizin farklılıklarınızı taklit etmeye başlarlar. Bu çok sinir bozucu bir durum ancak rakibiniz sizi taklit ediyorsa ne yapabilirsiniz adlı yazımızda sizlere birkaç tavsiyede bulunacağız. Fakat eğer rakipleriniz sizi taklit ediyorsa, bu sizi takdir ettikleri anlamına gelir ancak pazardaki avantajınızı da yitirmeniz anlamına gelir. İşin garip yani, başarılı işletmeleri takip eden taklitçilerin başarıya ulaşması. Hatta bazıları zamanla daha başarılı hale bile gelmişlerdir. Ancak çoğu zaman taklitler aslını yaşatır ve rakiplerinizin sizi taklit ettiğini her fırsatta müşterilerinizin gözüne sokarsanız, unutulmasının da önüne geçersiniz. Eğer rekabetin yoğun olduğu bir sektördeyseniz, taklit edilmeniz içten değil. Rakiplerinizi nasıl durdurabilirsiniz ve rakibiniz sizi taklit ediyorsa ne yapabilirsiniz?

 

1.      Tanınabilir Bir Marka Oluşturun

Rakipleriniz mottolarınız hatta görsellerinizi kullanıyor olabilir. Fakat müşterilerde oluşturduğunuz algıyı yıkamazlar. Markaya yatırım yapmak kısa vadede bir geri dönüş sağlamaz ancak sarsılmaz ve uzun vadede etkili bir farklılık yaratır. Markanız ve sahip olduğunuz firma büyüdükçe, rakipleriniz arasındaki fark da gözle görülür şekilde artacak ve tanınabilir bir marka olmanın avantajını yaşarsınız. Markanızı düşünce liderliği ve çevrenizdeki topluluk aracılığıyla oluşturmak, müşterilerinize ve potansiyel müşterilerinize aynı anda yardımcı olurken sektördeki itibarınızı yükseltmenize yardımcı olur.

 

2.      Şirkete Özgü İçeriği Kullanın

Şirketinizin eşsiz olması, taklit edilmesini imkânsız hale getirir ve ses getiren bir algı yaratır. Eğer rakipleriniz sizi taklit ediyorsa yapmanız gereken, sloganları ve içerikleri şirketinizin ismine özel yapın. Örneğin şirketinizin ismiyle uyumlu olsun. Bu durumda zaten taklit edilmeye devam ederseniz, sizin reklamınızı yapıyormuş durumuna düşerler ve komik durumda kalırlar. Eğer rakibiniz sizinle aynı stok veya ürün görselini kullanıyorsa, kendi ürünlerinize ait orijinal görseller oluşturun. Aynı sektöre ait örnekleri kopyalıyor ise, sizi tanıtabilecek görseller kullanın. Kendi çalışmalarınızı kullandığınız örneklerde şirketinize ait logo ve isimlere yer verin. Örneğin bir lokanta görseli kullanıyorsanız, görseldeki ürünün tabağında bu görseller yer almalı. Bu müşterileriniz için de olumlu bir algı yaratır ve kopyalanmasının da önüne geçer.

Bunada Göz At  Reklam Nasıl Yapılır? Püf Noktaları Nelerdir?

 

3.      Müşteri Memnuniyetini Kanıtlayın

Rakibiniz sizi taklit ediyorsa ne yapabilirsiniz makalemizin 3. maddesinde başka etkili bir yönteme yer verdik. Eğer klişe bir ifade kullanıyorsanız, tüm rakipleriniz tarafından taklit edilmeniz olağan. Bu sizin şirket değerlerinizi standartlaştırır ve klişe bir duruma sokar. Ayrıca tüm şirketlerin aynı şeyleri iddia etmesi de şaşılacak bir durum değil fakat asıl mesele ortaya koyduğunuz iddiaları kanıtlamaktır. Öyleyse siz de taklit edilemeyecek bir şey yapın ve bunu kanıtlayın. Potansiyel müşterilerinize ürünlerinizin özelliklerini veya kalitesini somut bir şekilde gösterin veya müşterilerin olumlu yorumlarını görebilecekleri şekilde sergileyin. E-ticaret sitelerindeki puanlama bunun güzel bir örneğidir.

 

4.      Kopyalanamayan Deneyimler Yaratın

rakibiniz sizi taklit ediyorsa ne yapabilirsiniz

Müşteri etkileşimleri kopyalanamaz ve sizi kopyalamaya çalışan rakipleri çaresiz bırakmanın en iyi yoludur. Ayrıca müşterilere sunduğunuz size özel ücretsiz hizmetler kopyalanması cesaret isteyen etkilerdir. Bu sizin öne çıkmanızı ve fark yaratmanızı sağlar.

 

5.      Yasal Rotaya Gidin

rakibiniz sizi taklit ediyorsa ne yapabilirsiniz

Eğer taklitleriniz itibarınızı zedeliyorsa, kendinize ait olan her şeyi patent altına alın ve taklit edilmesini imkânsız hale getirin. Çoğu zaman bu izlenecek en son yoldur. Örneğin önceki yıllarda bazı olumsuz deneyimler yaşayan Apple firması, bu konuda çeşitli önlemler aldı. Patent hakları konusunda çok sıkı tedbirler almasıyla bilinen Apple, markasına ait modellerin isimlerini de patent altına aldı. Örneğin AirPlay, Finder ve Retina gibi isimler marka olarak tescillendi.

 

6.      Müşterilerinizin Sizin İçin Konuşmasına İzin Verin

rakibiniz sizi taklit ediyorsa ne yapabilirsiniz

Mesajınızı veya içeriğinizi iletmenin en benzersiz yollarından biri, bunu bir müşteri hikayesi veya referansı şeklinde yapmaktır. Bunlar tanımı gereği size ve müşterilerinize özgüdür ve basitçe kopyalanamaz. Müşterilerinizin deneyimleri ve onlar üzerindeki etkiniz hakkında konuşmalarına izin vermek, hikayenizi anlatmanın inanılmaz derecede güçlü bir yolu olabilir. Bu aynı zamanda itibarınızı artırmanıza yardımcı olur ve markanızı güçlendirir.

Bunada Göz At  PeP Nedir? Yeni Ödeme Sistemi Pep

 


Yorum yaz

BEN KİMİM?
Emre Rothzerg

Ben Avusturalya'dan Emre. Ruhunuza ve kesenize zenginlik katan bloguma hoşgeldiniz.

TAKİP EDİN:
İLETİŞİM:
[email protected]
SORUNUZ MU VAR?
ŞİMDİ ABONE OL