OGS Ceza Sorgulama

Yazar: Emre Genel

OGS (Otomatik Geçiş Sistemi) ceza sorgulama işlemi sayesinde cezanızın ne kadar olduğunu görüntüleyebilirsiniz. Sorgulama işlemi ile ayrıca geçmiş dönem borçlarınızı öğrenmenizde mümkün. Bunun için OGS geçiş ihlali sorgulama nasıl yapılır ve vatandaşların sıklıkla merak ettiği plakadan OGS ceza sorgulama yöntemini, yazımız içerisinde kapsamlıca tarafınıza aktardık…

OGS noktasından geçtiğinizde hesabınızda yeteri kadar bakiye olmadığında, tahsil edilmesi gereken tutar hesabınıza yansıtılır. 15 gün içerisinde ödemediğiniz takdirde zamlanır. Bu nedenle hesaba yansıtılan borçları görmek için OGS ceza sorgulama işlemi yapılması gerekmektedir.

OGS Geçiş İhlali Sorgulama Nasıl Yapılır?

OGS geçiş ihlali sorgulama işlemi internetten online bir şekilde yapılabilmektedir. Bu nedenle çeşitli kurumlar tarafından hizmete sunulan sorgulama yöntemlerini uygulayabilmeniz için internet bağlantınızın olduğu bir akıllı telefon, tablet ya da bilgisayarı kullanmanız gerekmektedir.

İnternet erişimine sahip olduğundan emin olduğunuzda, sorgulama işlemini yapabilmek için cihazınızın web tarayıcısını kullanmalısınız. Web tarayıcısının adres satırı kısmına aşağıda belirtilen resmi web sitesi adreslerini yazmalı ve tercih ettiğiniz sayfa üzerinden gerekli bilgilerinizi yazarak sorgulama işlemlerinizi tamamlamalısınız.

İnternetten OGS Ceza Sorgulama

Sorgulama için sadece resmi web sitelerini kullanmalısınız. Resmi web siteleri; devletin ilgili kurumlarına ait siteler olduğu için her zaman en güvenli sorgulama yöntemidir. Ayrıca resmi web siteleri sayesinde, ödeme hizmetlerinden de kart güvenliğinizi sağlayarak gönül rahatlığı ile yararlanabilirsiniz.

İnternetten OGS ceza sorgulama için kullanabileceğiniz web siteleri; kgm.gov.tr, Turkiye.gov.tr, hgsmusteri.ptt.gov.tr ve ziraatbank.com.tr’dir. Tüm bu siteler üzerinden nasıl sorgulama yapabileceğinize dair yönergeleri adım adım alt başlıklarda sıraladık. Dilediğiniz yöntemi kullanarak, vatandaşların hizmetine sunulan online sorgulama işlemlerinden yararlanabilirsiniz. Söz konusu siteler üzerinden OGS cezası sorgulama işlemleri, sistemin yoğunluğuna göre 1 ila 5 dakika içerisinde gerçekleştirilebilmektedir.

Plakadan OGS Ceza Sorgulama

En kolay sorgulama yöntemi aracın plakasından ceza durumunu sorgulamaktır. Karayolları Genel Müdürlüğü resmi web sitesi bizlere bu imkânı vermektedir. Kurumun; OGS – KGS Geçiş İhlali Sorgulama sayfasına giriş yaparak, sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

  1. Adım: plaka ile OGS sorgulama işlemi için cihazınızın web tarayıcısının adres satırı kısmına; Karayolları Genel Müdürlüğü resmi web sitesi adresi olan kgm.gov.tr’yi yazın ve siteye giriş yapın.
  2. Adım: Sitenin menü kısmından “Otoyollar” seçeneğini bulun ve bu seçenek üzerine geldiğinizde açılacak “OGS-KGS Geçiş İhlali Sorgulama” bağlantısına tıklayın.
  3. Adım: Açılan sayfada aracınızın plakasını, boşluk bırakmadan girin ve “Sorgula” butonuna tıklayın.
Bunada Göz At  Gemi Turları Sorgulama

Plakadan OGS ceza sorgulama aşamasında dikkat etmeniz gereken önemli ayrıntı; henüz 2-3 günlük yeni borçlar sisteme yansımamaktadır. Bu nedenle yeni borçlar için bir süre daha bekleyip, tekrar sorgulama yapmalısınız. Eski dönemlere ait tüm borçlarınız ise anlık olarak sistemde görünmektedir.

e-Devlet ile OGS Ceza Sorgulama

Ceza sorgulama işlemini e-Devlet üzerinden de gerçekleştirebilirsiniz. e-Devlet resmi web sitesi Turkiye.gov.tr adresine girin ve “sisteme giriş yapın” butonuna tıklayarak, karşınıza çıkan giriş yapma yöntemlerinden birisini tercih ederek elektronik ortama giriş yapın.

Normalde e-Devlet ile OGS ceza sorgulama işlemini yapabilmek için giriş şifresine sahip olmanız gerekir. Eğer bu şifreye sahip değilseniz, sisteme erişim sağlayabilmek için başlıca iki seçeneğiniz vardır;

  1. Seçenek: e-Devlet Şifresi Alma

Sizlere en yakın PTT şubesine kadar giderek 2 TL karşılığında e-Devlet şifresi edinebilir ve sonrasında e-Devlet resmi web sitesi olan Turkiye.gov.tr üzerinden sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

  1. Seçenek: Şifresiz OGS Ceza Sorgulama

e-Devlet şifreniz olmadan da sorgulama yapabilirsiniz. Bunun için Turkiye.gov.tr adresine “İnternet Bankacılığı” seçeneği ile giriş yapmalısınız. Eğer müşterisi olduğunuz bankanın internet bankacılığı hizmetini kullanıyorsanız, bu yöntem ile giriş yapmanız hiç de zor olmayacaktır.

Şifreli ya da şifresiz bir şekilde e-Devlet ile sorgulama yapmak için aşağıdaki adımları izleyin;

  1. Adım: e-Devlet resmi web sitesi Turkiye.gov.tr’ye giriş yapın.
  2. Adım: Sitenin arama kutucuğuna “OGS Ceza Sorgulama” yazarak, karşınıza çıkan sonuçlardan sorgulama sayfasına tıklayın.
  3. Adım: OGS İhlal Bilgileri Sorgulama sayfasında görüntülenen mevcut borç bilgilerinizi inceleyerek, ödeme yapmak istiyorsanız “Ödeme” sayfasına ulaşın.

PTT ile OGS Ceza Sorgulama

PTT ile ceza durumunuzu sorgulayabilir ve aynı zamanda borçlarınızı da ödeyebilirsiniz. Bunun için Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü kurumunun, OGS ve HGS ödemeleri için hizmete sunduğu resmi web sayfası hgsmusteri.ptt.gov.tr üzerinden sorgulama yapmalısınız. Bu adrese giriş yaptığınızda, “Geçiş İhlali Sorgula” bağlantısına tıklayarak, karşınıza çıkan ekranda aracınızın plakasını girerek kolayca PTT ile OGS ceza sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

Bunada Göz At  KYK Kredi Borç Sorgulama

Ziraat Bankası OGS Ceza Sorgulama

Son olarak Otomatik Geçiş Sistemi ceza sorgulaması için kullanabileceğiniz yöntem internet bankacılığıdır. Ancak Ziraat Bankası OGS ceza sorgulama seçeneğini kullanabilmek için bankanın müşterisi olmanız ve aracınızın etiketini bu kurumun şubelerinden birinden almış olanız gerekmektedir. Çünkü söz konusu etiket beraberinde sizlere verilen şifre ile Ziraat Bankası resmi internet sitesinden ulaşabileceğiniz “OGS Şube” üzerinden kolayca sorgulama ve ödeme işlemlerinizi yapabilirsiniz.

OGS Cezasına Nasıl İtiraz Edilir?

Otomatik Geçiş Sistemi(OGS) ile ilgili yapılan itirazlar, Tüketiciler Derneği verilerine göre son zamanlarda giderek artmaktadır. Söz konusu cezalar incelendiğinde ülkemiz genelinde, geçiş sistemleriyle ilgili bir karışıklık yaşandığı aşikârdır. Cezalar her ne şartta kesilirse kesilsin birçok vatandaşımız mağduriyet yaşamaya devam etmektedir. Eğer siz de adınıza yazılan cezanın haksız yere kesildiğini düşünüyorsanız, bu durumda adınıza kesilen ceza için itirazda bulunabilirsiniz. İtirazlar Karayolları Genel Müdürlüğüne yapılmaktadır. Bu doğrultuda;

  • [email protected] mail adresine, bir mail gönderebilirsiniz. Mail içeriğinde durumu açık ve net bir dille, özet olarak ifade etmelisiniz.
  • 0 850 460 60 60 KGM HGS Çağrı Merkezi ile iletişime geçebilirsiniz.
  • İtiraz dilekçesi yazarak, PTT’ye bizzat gidip bu dilekçeyi bildirebilirsiniz. İnternette küçük bir araştırma ile OGS cezası itiraz dilekçesi örneği bulabilirsiniz. Dilekçede kesilen cezayla ilgili tüm detaylar yer almalı ve cezanın neden haksız görüldüğüne dair bilgilerinde eklenmesi gerekmektedir. Bu sayede ceza inceleme işlemleri çok daha hızlı ve kolay bir şekilde yapılabilmekte olup, işlemler sonrasında kişilerin haklı olduğu tespit edildiği takdirde cezalar iptal edilmektedir. Şayet başvuruda bulunan kişi haklı bulunmaz ise cezalar hiçbir şekilde iptal edilmemektedir.

OGS cezaları ile ilgili genel uygulama, sistemde kayıtlı telefon numarasına SMS yolu ile kişinin aldığı ceza bildirilir. Sistemde kayıtlı olan araçlar, Otomatik Geçiş Sistemi kaydı gözüktüğü için daha sonra para yüklenmesi halinde söz konusu tutarın bakiyeden düşülmesi ile uygulama yürütülmektedir. Ancak son dönemlerdeki cezalardan ilgili vatandaşlar haberdar edilmediği gibi 1, 2 yıl önce OGS ile ilgili ceza alan kişilere haksız şekilde işletilen faiz uygulamaları da söz konusu olmaktadır. Bu nedenle yukarıdaki yöntemlerden birisini kullanarak, faiz uygulamalarına dairde itirazda bulunabilirsiniz. İlgili birimlere itirazınızı bildirdiğinizde verilecek olan kararı beklemeniz gerekmektedir. Yapılacak olan kontroller sonucunda tarafınıza geri dönüş yapılacaktır.

Bunada Göz At  SRC Belgesi Sorgulama

Yorum yaz

BEN KİMİM?
Emre Rothzerg

Ben Avusturalya'dan Emre. Ruhunuza ve kesenize zenginlik katan bloguma hoşgeldiniz.

TAKİP EDİN:
İLETİŞİM:
[email protected]
SORUNUZ MU VAR?
ŞİMDİ ABONE OL