Nema / Key Ödemesi Sorgulama

Yazar: Emre Genel

KEY ödemeleri ilk olarak 5664 Sayılı Konut Edindirme Yardımı Hak Sahiplerine Ödeme Yapılmasına Dair Kanun kapsamında 2008 yılında verilmeye başlamıştır. Ardından 2009’da çıkarılan 5939 sayılı Kanun ve 07/01/2010 tarihinde 27455 sayılı Resmi Gazete ’de yayımlanan yönetmelik ile hak sahiplerine ödenmeye devam etmiştir. KEY ödemesi sorgulama işlemlerine ise 2011 yılında Resmi Gazete ’de yayımlanarak yürürlüğe giren 662 sayılı KHK’nin 73. maddesi gereğince 28/01/2013 tarihinde başlanılmıştır. Bu tarih itibariyle hak sahipleri alacakları KEY miktarlarını internet üzerinden sorgulatabilmekte ve bu alanda da vatandaşlara online hizmet sunulmaya devam edilmektedir.

Nema / Key Ödemesi Nedir?

Konut Edindirme Yardımı, 1987’de çalışan bireyleri ev sahibi edebilmek amacıyla oluşturulan bir fondur. Sistemin kurulmasındaki amaç; kâğıt üzerinde çalışan kişilerden yapılacak olan kesintilerin bir havuzda toplanması ve birikimlerin nemalandırılması ile ev sahibi olma aşamasında çalışan kişiye ciddi bir katkı yapılmasıydı. Kısaca mevduatların enflasyon karşısında korunmasıyla reel olarak artması amaçlanıyordu. Yönetmelik ve yasanın hükümlerine rağmen KEY hesaplarına uygulanan faiz oranı düşük düzeylerde kaldığı için KEY hesapları eridi. Bu nedenle 1995 yılına kadar 9 yıl süre ile devam eden uygulama sonucunda çalışanlar, ev sahibi olamadan 1996’da sistem durduruldu.

1999 yılında ise 588 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname’yle KEY hesaplarının tasfiye edilmesine karar verildi ve Emlak Bankası nezdinde bulunan hesaplara ilişkin Konut Edindirme Yardımı kesintilerinin parasal meblağsı değerindeki gayrimenkul, EGYO’ya (Emlak Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı) devredildi. Söz konusu gayrimenkullerin ekspertiz değeri sır olarak saklandı ve günümüzde halen gayrimenkullerin bugünkü değerinin ne olduğu bilinmiyor. 2002’de iktidara gelen Adalet ve Kalkınma Partisi, birinci iktidar döneminin sonunda KEY ödemelerinin yapılmasına ilişkin vaatlerde bulunarak seçim yatırım yaptı. Ödemelere dair yasa hemen çıkarıldı fakat uygulama epey zaman aldı. Bu yasanın kapsamında 1987 ile 1995 yılları arasında kadrolu olarak çalışan memur ve işçi statüsündeki kişiler, sorgulama yaptırarak KEY ödemelerini alabilmektedirler.

Bunada Göz At  GBT Sorgulama

Key Ödemesi Nasıl Sorgulanır?

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun ilettiği yaklaşık 8.5 milyon kişinin bilgileri sisteme girildi ve KEY ödenekleri başlatıldı. Vatandaşlar KEY ödemesi sorgulama için e-Devlet kapısını kullanabilirler ya da Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Anonim Şirketi tarafından hazırlanan liste üzerinden sorgulama yaptırabilirler. Her iki yöntemle de listede ismi bulunan Türk vatandaşlarına kimlik numaralarıyla, yabancı uyruklu kişilere ise Vergi Kimlik Numarası/ Yabancı Kimlik Numarası ile ödeme yapılmaktadır. Ödenekler Ziraat Bankası’na gönderilmekte olduğu için ilgili tarihler arasında hak sahiplerinin Ziraat Bankası’na giderek hisse senedi ya da nakit para şeklinde talepte bulunması gerekmektedir.

TC ile Nema (Key) Ödemesi Sorgulama

KEY ödemeleri için hak sahipleri, hazırlanan web sitesi üzerinden vatandaşlık numaraları ile kolayca işlem yapabilmektedirler. Bunun için öncelikle tarayıcınızın adres çubuğuna www.keyodemeleri.com linki yazınız. Ardından açılan sayfa üzerinde “Güncel Listeyi Görmek İçin Tıklayın” butonunu göreceksiniz. Bu bölüme tıklayarak, “T.C. Kimlik No” yazan yere vatandaşlık numaranızı yazmanız ve alt taraftaki Sorgula butonuna basmanız gerekmektedir. Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Anonim Şirketi KEY ödemelerine dair mail kanalıyla herhangi bir işlem yapmadığı için KEY ödemesi sorgulama işlemi sadece yukarıda belirtilen adres üzerinden yapılabilmektedir. Bunun haricinde kurumun e-Devlet sistemine entegre edilmiş olan sayfası üzerinden de işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

E-Devlet ile Key Ödemesi Sorgulama

Vatandaşlık numarasını bilmeyenler, e-Devlet ile KEY ödemesi sorgulama işlemi yapabilirler. Bunun için turkiye.gov.tr adresine internet bankacılığı kanalıyla giriş yaparak kimliğinizi doğrulamanız gerekmektedir. Diğer giriş yöntemlerin hepsinde T.C. kimlik numaranız gerekli olduğu için vatandaşlık numarasını bilenler mobil imza, e-imza, e-Devlet şifresi ya da T.C. kimlik kartı seçenekleriyle de giriş yapabilirler.

e-Devlet ile KEY ödemesi sorgulama için sisteme giriş yaptıktan sonra Sosyal Güvenlik Kurumu’nun Şahıs Ödemeleri Sorgulama sayfası üzerinden işlemlerinizi tamamlayabilirsiniz. Aynı şekilde sayfaya direkt ulaşmak isteyenler ise aşağıda paylaşılan linki tıklayarak, kimlik doğrulama ardından sorgulama yaptırabilirler.

Bunada Göz At  Nöbetçi Eczane Sorgulama

https://www.turkiye.gov.tr/sgk-sahis-odemeleri-sorgulama

Key Ödemeleri Dilekçe Örneği

KEY ödemeleri listesinde isminizi bulamadıysanız ya da sorgulama yaptırdığınızda ödeneğiniz görüntülenmiyorsa, bu duruma dilekçe yazarak itiraz edebilirsiniz. KEY ödemeleri dilekçe örneği için 2 farklı itiraz dilekçesi hazırladık. Bunlardan ilki kamu kurumu çalışanlarına dair dilekçe örneğidir.

………. Kurumu’na ( Hak sahibinin işyeri)

Ya da Sosyal Güvenlik Kurumu’na

1987-1995 döneminde adıma KEY ödentisi yapılmasına rağmen Resmi Gazete listelerinde, www.keyodemeleri.com web sitesinde ve başvuruda bulunduğum Ziraat Bankası şubesinde adıma KEY ödemesi çıkmadı. Söz konusu tarih aralığında, belirttim kamu kurumunda çalıştığıma dair belgeleri ekte sundum ve sıra tahsisli lojmanda da oturmadım. Buna bağlı olarak kayıtlarınızın tekrar incelenmesini, adıma yapılmış KEY ödentilerinin 5664 sayılı Kanun’un 5 inci maddesine uygun olarak Ziraat Bankası’na bildirilmesini arz ederim.

Hak Sahibinin Adı-Soyadı

İmza

Adres

Ekler: Söz konusu yıllara dair ücret bordroları ve KEY ödenti belgeleri

 

İkinci KEY ödemeleri dilekçe örneği ise özel kurum çalışanları için hazırlandı. Her iki dilekçenin de hak sahibinin adına doldurulması ve KEY ödentilerini bildirmekle yükümlü kurumlara/kuruluşlara verilmesi gereklidir. Ödeneğin eksik çıkması halinde de aynı çerçevede dilekçe hazırlayabilirsiniz.

………. Kurumu’na ( Hak sahibinin işyeri)

Ya da Sosyal Güvenlik Kurumu’na

1987-1995 döneminde adıma KEY ödentisi yapılmasına rağmen başvurduğum Ziraat Bankası şubesinde, www.keyodemeleri.com web sitesinde ve yayımlanan Resmi Gazete listelerinde adıma KEY ödemesi çıkmadı. Ekte sunduğum belgelerde de görülebileceği gibi 1987 ile 1995 yılları arasında 10 veya daha fazla işçi çalıştıran işyerlerinde çalıştım ve adıma KEY ödentisi gerçekleştirildi. Bu nedenle kayıtlarınızın tekrar incelenmesini, adıma yapılmış KEY ödentilerinin 5664 sayılı Kanun’un 5 inci maddesine uygun olarak Ziraat Bankası’na bildirilmesini arz ederim.

Hak Sahibinin Adı-Soyadı

İmza

Adres

Ekler: Söz konusu yıllara dair ücret bordroları ve KEY ödenti belgeleri

Bunada Göz At  Sağlık/Seyahat Poliçe Sorgulama

Key Ödemesi Alamayanlar Ne Yapacak?

Bazı hak sahiplerinin T.C. kimlik numarası listede yer almadığı için mevcut listede ilgili kişinin vatandaşlık numarası sütununun karşısı boş bırakılmış. Bu nedenle hak sahibi, TC kimlik numarası ile KEY ödemesi sorgulama yaptığında adını listede bulamıyor. Buna bağlı olarak da kişinin listede adı ve sosyal güvenlik numarası yer aldığı halde banka tarafından ödeme gerçekleştirilmiyor. Bu durumda olan yaklaşık 1 milyon 300 bin vatandaş var.

Banka, 27 Temmuz 2008 tarihli 26949 sayılı Resmi gazetenin mükerrer sayısında EGYO tarafından yayınlanan KEY ödemelerine dair listelerin yer aldığı tebliğde; ödenekler esnasında T.C. kimlik numarası ibrazının zorunlu olduğu belirtildiği için sadece kimlik numarasıyla işlem yapabilmektedir. Söz konusu tebliğde; ismi listelerde yer alan hak sahiplerinin, 5664 sayılı Konut Edindirme Yardımı Hak Sahiplerine Ödeme Yapılmasına Dair Kanunun 5. maddesine göre itiraz edebilecekleri de yer almaktadır. Bu nedenle KEY ödemesi alamayanlar yukarıda belirtilen itiraz dilekçesini kendileri adına doldurarak, ilgili kurum ya da kuruluşa itirazda bulunabilirler.


Yorum yaz

BEN KİMİM?
Emre Rothzerg

Ben Avusturalya'dan Emre. Ruhunuza ve kesenize zenginlik katan bloguma hoşgeldiniz.

TAKİP EDİN:
İLETİŞİM:
[email protected]
SORUNUZ MU VAR?
ŞİMDİ ABONE OL