Katarlıların Türkiye’ye Yaptığı Yatırımlar Nelerdir?

Katarlıların Türkiye’ye Yaptığı Yatırımlar Nelerdir?

Yazar: Emre Genel

Son zamanlarda Katarlılar Türkiye’ye en çok yatırım yapan ulusların başını çekmekte. Aslına bakarsak, uzun süredir Türkiye’nin önde gelen birçok fabrikasını satın aldılar. Ancak Borsa İstanbul’a %10 ortak olmalarından sonra Türkiye’nin gündemi bu oldu. Katarlıların Türkiye’ye yaptığı yatırımlar, milyar dolarlarla ifade edilecek kadar çok.

Katarlıların Türkiye’ye yaptığı yatırımlar:

 

1- Finansbank

Katar Ulusal Bankası, 2015 yılında Finansbank’ın %100’e yakınını satın aldı. Toplamda 2,75 milyar Euro’ya satılan banka, o yıldan beri QNB ismiyle hizmet vermekte.

 

2- ABank

Türkiye’nin Katarlı bir başka bankaya satmış olduğu banka olan Abank, 2016 yılında satıldı. Bir diğer adı Alternatif Bank olan banka, Anadolu Holding’in son %25’lik hisse senedini de 224,9 milyon dolara satın aldı ve bankanın tam sahibi oldu.

 

3- Ergo Portföy

Bono, mevduat ve senet gibi yatırım araçlarının toplam değeri olan Ergo, 2016 yılında Katar’ın önde gelen yatırım gruplarından biri olan Qlnvest grubuna satıldı. Qlnvest grubunun %100 ortaklarından biri olan şirketin adı daha sonra Qinvest Portföy olarak değiştirildi. Şirket, satın alma için ne kadar ödeme yaptığına dair bir açıklama yapmadı.

 

4- Digiturk

Türkiye’nin en büyük dijital yayın platformlarından biri olan ve aynı zamanda Süper Lig’in yayın haklarını da elinde bulunduran Digiturk, alacaklarını tahsil edemediği gerekçesiyle Tasarruf Meduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından el konuldu. Yaklaşık iki yıl sonra ihale yapılmadan Türk Pay-TV platformu 1,2 milyar dolara satıldı ve platformun adı Bein Digiturk, Lig TV’nin adı ise BeinSport olarak değiştirildi.

 

5- BMC

Türkiye’nin en eski otomotiv fabrikalarından biri olan BMC, 1964 yılından beri hizmet vermekte olan bir kamyonet üreticisi. Bunun yanında son yıllarda Türk Silahlı Kuvvetleri için tank paleti üretimine entegre edilmişti. Şirketin %50 hissesi, 2017 yılında Katar Silahlı Kuvvetleri’ne hizmet veren bir endüstri komitesine satıldı. Bu, her iki ülkenin sivil-askeri stratejik ortaklığı şeklinde yorumlanabilir.

Bunada Göz At  Kosgeb İşletme Durum Sorgulama

 

6- Banvit

Türkiye’nin en meşhur tavuk üreticiliği ve paketlenmiş tavuk satıcılığı işletmelerinden biri olan Banvit de büyük oranda Katar’a satıldı. Şirket hisselerinin %79,5’lik hissesi, TBQ Foods isimli bir şirkete satıldı.

 

7- Ankas

Ankara’nın tanınmış inşaat ve mühendislik firmalarından Ankas, 2017 yılında Katarlı bir firmaya satıldı. Hamad Bin Khalid isimli bir yatırımcı, 2017 yılında şirketin tüm hisselerini devraldı.

 

8- Kanal İstanbul Arazileri

Son zamanlarda Türkiye’de en çok tartışılan Katar özelleştirmelerinden biri bu satış oldu. Katar Emiri annesi Şeyha Moza, kanal İstanbul güzergahının belli olmamasından önce 44 dönüm arazi satın almıştı. Daha sonra satın aldığı toprakların bu güzergahta olması, Türkiye’de çeşitli tartışmalara sebep olmuştu.

 

9- Haliç Ortaklığı

Katarlıların Türkiye’ye Yaptığı Yatırımlar

Katar ve Türkiye arasında yapılan satın alma anlaşmasının adı, Haliç Altın Boynuz. İmzalanan anlaşma sonrasında Katarlı Tamince ailesi, yat limanları, 2 otel, cami ve AVM inşası yapacak ve 45 yıllığına burayı işletecek.

 

10- Yalova Büyüklüğünde Gayrimenkul

Katarlıların Türkiye’ye Yaptığı Yatırımlar

Son yıllarda Katarlı yatırımcıların birçoğu, Türkiye’den toprak satın alıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, son 17 yılda Katarlıların Türkiye’den satın aldığı toprağın yüzölçümü 800 bin metrekareyi geçti. Bu, Yalova büyüklüğünde bir toprak anlamına geliyor.

 

11- TÜRK TELEKOM

Katarlıların Türkiye’ye Yaptığı Yatırımlar

Katarlıların Türkiye’ye yaptığı yatırımlar arasında hala tartışılmakta olan konuların başında, Türk Telekom özelleştirmesi geliyor. Özelleştirmeden önce devlete ait olan kurumun yıllık net kârı 2.2 milyardı. 2005 yılında yapılan anlaşma ile Oger Telecom’a satılan Telekom için 6,5 milyar dolar ödendi. Bu, birkaç yılda Katarlıların koyduğu miktarın çok özerinde bir kazanç elde edecekleri anlamına geliyor.

 

12- İstinyePark AVM

Katarlıların Türkiye’ye Yaptığı Yatırımlar

İstanbul’un Avrupa yakasında yer alan AVM, Türkiye’nin en büyük ve en lüks AVM’lerinde başı çekiyor. Doğuş Holding’e ait olan işletmenin %42’si Katar devletinin ortaklarından olduğu Qatar Holding işletmesine satıldı.

Bunada Göz At  OGS Ceza Sorgulama

 

13- Borsa İstanbul’un Yüzde 10’u

Katarlıların Türkiye’ye Yaptığı Yatırımlar

Geçtiğimiz günlerde Katar Emiri El-Sani Türkiye’ye bir ziyarette bulundu. Bu ziyareti sırasında yaklaşık 10 anlaşma yapıldı ve bu anlaşmalardan biri de Borsa İstanbul’un %10’luk bir bölümünün satışıydı.

 


Yorum yaz

BEN KİMİM?
Emre Rothzerg

Ben Avusturalya'dan Emre. Ruhunuza ve kesenize zenginlik katan bloguma hoşgeldiniz.

TAKİP EDİN:
İLETİŞİM:
[email protected]
SORUNUZ MU VAR?
ŞİMDİ ABONE OL