IMEI Kayıt Hakkı Sorgulama

Yazar: Emre Genel

IMEI kayıt hakkı sorgulama işlemini online bir şekilde gerçekleştirerek, sahip olduğunuz cihazın IMEI kaydının gerçekleştirilmesine uygun olup olmadığını anlayabilirsiniz. Özellikle yurt dışından kişisel kullanım amacıyla getirdiğiniz mobil cihazın, kayıt ettirilip kullanıma uygun bir hala getirilip getirilmediğini bu hizmetle kolay bir şekilde öğrenebilirsiniz. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından oluşturulan sorgu sistemi, elektronik ortamda kullanılmakta olduğu için internet erişiminizin olduğu her cihazdan sorgulama yaptırmanız mümkündür.

IMEI Kayıt Hakkı Nedir?

IMEI kayıt; yurtdışından getirilen telefonun “kaçak” durumunda gözükmemesi için o cihaz için yaptırılması zorunlu olan kayıt işlemidir. 5809 sayılı Kanunun ilgili hükmüne göre işletmeler, “kaçak” ya da “kayıp” statüsünde olan cihazlar için hizmet verememektedirler. Dolayısıyla sahip olduğunuz cihazın kullanımına başlanabilmesi için IMEI kaydı yapılması gerekmektedir.

IMEI kayıt hakkı, her birey için yasalara göre 2 yılda 1 defa olarak belirtilmiştir. Diyelim ki; bireysel bir kullanıcı olarak, yurtdışından bir akıllı telefon getirdiniz. Böyle bir durumda ülkemizde hizmet vermekte olan operatörlerin hiç birisi telefonunuz için iletişim alt yapısı sağlamayacaktır. Bu nedenle telefonunuzun kullanılabilir olması için IMEI kayıt başvurusunda bulunmanız gerekmektedir. Söz konusu işlemin 120 gün içerisinde yapılması gerekli olup, yasal zorunluluk IMEI bilgisine sahip ürünlerin tümünün kayıt altına alınmasıyla ilgilidir. Bu nedenle yurtdışından getirilen cep telefonları ve dizüstü bilgisayarlar için 4 ay içerisindekayıt işlemlerini gerçekleştirmelisiniz.

IMEI Kaydı için Pasaport Hakkı Arıyorum Diyenler Nasıl Bir Yol İzlemeli?

IMEI kayıt başvurusunda, kişinin pasaportu da gerekli ve en önemli belgeler arasındadır. Başvuruyu gerçekleştirmek isteyen kişilerin sadece pasaport fotokopisine sahip olması yeterli değildir. Bu nedenle yolcular beraberinde getirdikleri cihazların kayıt altına alınabilmesi için pasaportlarının asıllarını da ibraz etmek zorundadırlar.

Eğer IMEI kayıt hakkınız dolduysa (2 yılda 1 defalık hakkınız var) böyle bir durumda başka birisinin pasaportunu kullanarak, IMEI kaydı gerçekleştirilebilmektedir. Ancak böyle bir durumun çeşitli riskleri olduğuna dair fikirler öne sürülmektedir. (pasaport sahibi kişinin sonrasında bilgilerim çalınmış diyerek, kaydı iptal ettirmesi gibi) Bu nedenle başka birisinin pasaportu üzerinden IMEI kaydı yapacaksanız, bunu güvendiğiniz birisi (akrabanız olursa daha iyi) üzerinden yapmanız daha doğru olacaktır.

Bunada Göz At  Anket Yaparak Para Kazanmak

Diğer yandan pasaportun durumu ile ilgili önemli bir ayrıntı da, en az 30 gün boyunca Türkiye’ye giriş yapmış olmasıdır. Bu nedenle, giriş durumunun anlaşılabilmesi açısından pasaporttaki giriş mührü önemli bir ayrıntıdır. Söz konusu mührün okunamaz durumda olması ya da herhangi bir nedenden dolayı pasaportta yer almaması, IMEI kayıt başvurusu yapabilmenizde ciddi bir engel olarak ifade edilebilir.

IMEI Kayıt Hakkı Sorgulaması Nasıl Yapılır?

IMEI kayıt hakkı sorgulaması e-devlet kapısı üzerinden gerçekleştirilebilmektedir. Ancak sorgulama yapabilmek için 2 kriterin yerine getirilmesi gereklidir. Bunlardan ilki harç ücretinin yatırılması olduğu için 149.20 TL ücret bedelinin ilgili yerlere ödenmesi gereklidir. Ayrıca ödeme sonrası verilen dekont üzerinde kayıt yapılmak istenen cihaza dair IMEI numarasının, TC Kimlik numarasının, , ad ve soyadın yer alması gerekmektedir. 15 rakamlı IMEI numarasının doğru olmasına dikkat edilmelidir. Kayıt sorgulama sisteminin kullanılabilmesi için gerekli olan ikinci unsur ise kayıt işlemlerinin tamamlanmış olmasıdır. İlk kayıt işlemi; başvuru yapan şahsın, değişimi yapan firmadan almış olduğu değişim belgesiyle yapılmaktadır.

Söz konusu işlemlerin ardından IMEI kayıt hakkı sorgulaması için https://www.turkiye.gov.tr/btk-imei-kayit-hakki-sorgulama linkine tıkladıktan sonra sisteme giriş yapmalısınız. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından elektronik ortamda sunulan bu hizmetten dilediğiniz an yararlanabilirsiniz.

E-Devlet Üzerinden IMEI Kayıt Hakkı Sorgulaması Yapılabilir mi?

Sahip olduğunuz cihaz için IMEI kayıt hakkı sorgulamasını e-devlet üzerinden yapabilirsiniz. Ancak yabancı uyruklu vatandaşların, söz konusu sorgulama işlemini bizzat operatörlerin bayilerine giderek yaptırmaları gerekmektedir. Çünkü e-devlet sisteminden sadece T.C. vatandaşı olan kişiler yararlanabilmektedir. Bu nedenle T.C. vatandaşı olmayan bireyler, ilgili operatörün şubesinden sorgulama yaptırabilirler.

E-Devlet (Turkiye.gov.tr) üzerinden aşağıdaki giriş yöntemleri arasında sizler için en uygun olan bir tanesi ile sisteme giriş yapabilir ve IMEI kayıt hakkı sorgulamasını başarılı bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.

  • E-Devlet şifresi ile giriş yapmak en kolay yöntemlerden birisidir. Eğer e-devlet şifreniz yoksa sizlere en yakın PTT şubesine kadar giderek 3 TL karşılığında edinebilirsiniz.
  • Dilerseniz e-devlet şifresi almakla uğraşmadan, İnternet Bankacılığı üzerinden de e-devlet sistemine giriş yapabilir ve sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
Bunada Göz At  TC Kimlik No ile SGK Sorgulama

Yorum yaz

BEN KİMİM?
Emre Rothzerg

Ben Avusturalya'dan Emre. Ruhunuza ve kesenize zenginlik katan bloguma hoşgeldiniz.

TAKİP EDİN:
İLETİŞİM:
[email protected]
SORUNUZ MU VAR?
ŞİMDİ ABONE OL