CV Nasıl Yapılır? CV Yapmanın Püf Noktaları Nelerdir?

CV Nasıl Yapılır? CV Yapmanın Püf Noktaları Nelerdir?

Yazar: Emre Kariyer

CV nasıl yapılır? CV yapmanın püf noktaları nelerdir? İş dünyasına ilk kez atılacaksanız ilk kez duyduğunuz CV kelimesi hakkında bir fikir sahibi olamayabilirsiniz. Peki CV nedir? CV kelimesi, özgeçmişinizin kısaltılmış halidir ve iş yerlerine başvuru yapmanız için kullanılır. Yani, kendinizi olası işverene satmak için kullanılan kişisel bir pazarlama yöntemidir. Onlara sizden, mesleki geçmişinizden ve becerilerinizden, yeteneklerinizden ve başarılarınızdan bahsetmelidir. Nihayetinde, bu iş için neden en iyi kişi olduğunuzu vurgulamalıdır.

Bir işe başvururken bir CV gereklidir. CV’nize ek olarak, işverenler ayrıca bir ön yazı ve doldurulmuş bir başvuru formu isteyebilir.

CV Nasıl Yapılır?

Ne kadar iyi görünürseniz görünün ve ne kadar iyi konuşursanız konuşun, yaratabileceğiniz iyi bir etki için iyi bir CV gerekir. Bu yüzden sizin için iyi bir CV nasıl yapılır tüm inceliklerine kadar anlatmaya çalışacağız.

İyi bir CV’de olması gerekenler, sizi iş almak isteyen kişinin bilmesi gereken tüm bilgileri içermesi demektir. CV nasıl yapılır sıfırdan konu edinmek gerekirse

Temel bilgilerden sonra şu şekilde devam etmelisiniz.

Deneyim ve iş geçmişi

CV’ye eklemeniz gereken detaylar, temel bilgilerinizden sonra deneyim ve iş geçmişiniz hakkında olmalı. Daha önce çalışmış olduğunuz herhangi bir iş, yaptığınız stajlar ve diğer profesyonel çalışma hayatlarınız. Daha önceden çalışmamış olmanız veya sektör hakkında deneyim sahibi olmayabilirsiniz ancak bu işe alınmayacağınız manasına gelmiyor.

Kendinizi özetlemek için tüm profesyonel geçmişinizden bahsedin. Deneyimleriniz varsa, son çalıştığınız ve iş veren firma hakkında kronolojik bir sıralamayla (tarihsel olarak yakından geçmişe) yazın. Deneyimlerinizi sıralarken, çalıştığınız pozisyon, iş veren firma, çalışma tarihleri ve yaptığınız işler hakkında özet yazın. İş yerindeki temel sorumluluklarınızı sıralamanız sizin için pozitif bir ivme yaratır. CV’nizi güçlü etkiler ve yeteneklerle süsleyin.

Bunada Göz At  Krizi fırsata çevirmenin 5 yolu

Başvurularınız, girmek istediğiniz pozisyon için size yardımcı olmalı. Ayrıca, yanlış bilgi vermekten kesinlikle kaçınmalısınız.

Eğitim ve Nitelikler

CV nasıl yapılır sorusunun en kritik cevabını takiben, eğitim ve nitelikler bölümüne dikkat etmelisiniz. Tıpkı iş deneyimleriniz gibi, eğitim hayatınızı da kronolojik sırayla listelemelisiniz. Mezun olduğunuz okulların adı ve mümkünse diploma puanları. Eğer elde ettiğiniz dereceleriniz varsa, bunları da özgeçmişinize eklemelisiniz.

CV’nizi Güçlendirmek İçin

CV’nizi güçlendirmek için bilgilerinize ek olarak temel becerilerinizi ekleyin. Örneğin, iyi bir kriz yöneticisi olabilir veya takım oyununa yatkın olabilirsiniz. İşte bu tip doğuştan gelen yetenekleriniz CV’nizi güçlendirir ve iş veren için iyi bir algı yaratabilir. Ancak çok fazla yetenek eklemek tam tersi bir etki yaratabilir ve sizi itici gösterebilir.

Ayrıca hobi sahibi olmanız ve ilgi alanlarınız olması, sizi ilgi çekici kılar. Bir şirket veya firma, bu sayede onlar için ne kadar uygun olduğunuzu düşünebilir. Ayrıca daha önceden katıldığınız gönüllü bir hareket varsa bunları da eklemelisiniz.

2020’de CV’nize neler dahil etmelisiniz

Özgeçmişinizin yapısı esnek, benzersiz becerilerinize ve deneyimlerinize göre değişse de işverenlerin özgeçmişinizde görmeyi bekledikleri belirli bölümler vardır.

CV’nize eklemeniz gereken bölümler şunlardır:

İsim, soyisim, iletişim bilgisi, iş geçmişi, eğitim durumu ve özel yetenekler. Mümkünse Özgeçmiş başlığı altında, temel bilgilerinizi sıralayarak başlayın. Telefon numaranız ve mail adresiniz gibi bilgilerin yanlış olmadığına dikkat edin. İK departmanı sizinle bu iletişim kanalları üzerinden iletişime geçecektir. Bir diğer dikkat etmeniz gereken ise, gereksiz bilgi vermekten kaçının. Örneğin İngilizce bilmediğiniz halde bildiğinizi yazmanız veya sigara içtiğiniz halde içmediğinizi yazmanız sizin için daha sonra sorunlara sebep olacaktır.

İsterseniz, bu bölüme LinkedIn profilinize bir bağlantı da ekleyebilirsiniz. İşte sizin için kısa bir CV girişi örneği:

Bunada Göz At  Yabancı Dil Öğrenmenin Pratik Yolları Nelerdir?

Adı Soyadı | Profesyonel başlık

Yer: Kasaba, İlçe

Telefon: 01234 567890

E-posta: [email protected]

 

Potansiyel iş verenlerin CV’nizde görmek istedikleri şeyler şunlardır:

Kimsin?

İsmin, soyismin, doğduğun yer ve aldığın eğitimler. Buna ek olarak sertifika ve özel yetenekleriniz gibi bilgileri de ekleyebilirsiniz.

Şirkete Neler Katabilirsiniz?

Özellikle büyük firmalar, ateşli ve firmaya bir şey katmak isteyecek çalışanları bünyesine katmak isterler. Büyümenin anahtarı, en alt merciden en üste kadar herkesin aynı özveri ile çalışması gerektiğine inanırlar. Bu nedenle, şirkete katabilecekleriniz hakkında birkaç büyüleyici söz ile kendinizi pazarlayabilirsiniz.

Kariyer Hedefiniz Nedir?

Nerede çalışmak isterseniz isteyin, iş verenler işi öğrettikleri elemanların kısa bir süre sonra işten ayrılmasını istemez. Çünkü çalışanların en verimli olduğu zamanlar, işi kavradıktan sonraki çalışma süreçleridir. Bu yüzden, başvuru yaptığınız firma sektöründe bir kariye hedeflediğinizi vurgulayın. Bu her zaman etkili bir yöntemdir.

 


Yorum yaz

BEN KİMİM?
Emre Rothzerg

Ben Avusturalya'dan Emre. Ruhunuza ve kesenize zenginlik katan bloguma hoşgeldiniz.

TAKİP EDİN:
İLETİŞİM:
[email protected]
SORUNUZ MU VAR?
ŞİMDİ ABONE OL