Başarılı Bir E-Ticaret Sitesi Nasıl Kurulur? E Ticaret Sitesi Kurarken Dikkat Edilmesi Gereken 5 Yol
Yüksek kârlı işlerin başında gelen iş sektörlerine gözünü diktiyseniz, başarılı bir e-ticaret sitesi nasıl kurulur isimli makalemiz ilginizi çekebilir. Bugün televizyonlarda sadece birkaç adet e-ticaret sitesinin reklamını görmeniz, daha farklı e-ticaret sitelerinin olmadığı anlamına gelmiyor. Bugün dünyanın ve Türkiye’nin en büyük şirketleri arasına girmeyi başarabilen bu siteler, sadece pastanın büyük dilimine sahipler. Bu demek olmuyor ki bu sitelerden başka e-ticaret siteleri yok. Aksine, sektörün bu kadar kârlı olması, pek çok girişimcinin iştahını kabartıyor ve e-ticaret sitesi nasıl açılır araştırmalarını yapıyor.
Başarılı bir e-ticaret sitesi kurabilmek için, kullanıcıların, bankaların ve arama motorların isteklerini sorunsuzca yerine getirmeniz gerekir. Tüm bunlar bir takım teknik bilgi gerektiren işlemlerdir. Bu yüzden bir yazılımcıdan destek almanız gerekebilir.
E-ticaret siteleri üç farklı şekilde çalışırlar. Bunlar:
- Kendi ürettiğini satanlar
- Başka tedarikçilerin ürünlerini satanlar
- Her ikisini de satanlar
Kendi ürettiğini satan e-ticaret siteleri, çok fazla kullanıcının isteğine cevap veremez. Bu durumda başarılı bir e-ticaret sitesi nasıl kurulur sorusuna nispeten cevap almış olabilirsiniz. Elbette bu sadece başlangıç. İkinci maddede ele aldığımız başka tedarikçilerin ürünlerini satan e-ticaret siteleri de kâr marjında düşüklük yaşar. Öyleyse e-ticaret sitenizin başarılı olması için her ikisini de yaparak hem geniş bir yelpazede kullanıcıların isteklerine cevap verebilir hem de yüksek kâr marjından faydalanabilirsiniz.
E-ticaret açmak için ihtiyacınız olan ilk şey, sitenizin bir SSL Sertifikası ve Sanal Pos servisine sahip olması. SSL, bir siteyi ziyaret eden kullanıcıların hesap güvenliğini garanti altına alan dijital bir servistir. Bu servisin dışında kalan siteler, yüksek ihtimalle Google aramalarında dahi görüntülenmez. Zira kullanıcılar SSL sertifikası olmayan sitelere giriş yapmaya çalıştığında, tarayıcılarında bulunan eklentiler onları uyarır. Sanal Pos ise, kredi kartı ve banka kartı ile alışveriş yapmak isteyen kullanıcılara imkân veren bir sistemdir. Tüm bu uygulamaları sitenize ekleyebilmek çok güç şeyler değildir ancak bu henüz başlangı.
1- Başarılı Bir E-Ticaret Sitesinde Olması Gerekenler
Şimdi bir e-ticaret sitesi nasıl kurulur en baştan ele alacağız. Hiçbir noktayı atlamamaya çalışacağız ve her konuyu detaylı bir şekilde ele alacağız. İlk olarak kendinize bir alan adı satın almanız gerekir. Alan adı, sitenin adıyla aynı olmalıdır. Yani kimliğinizi yansıtacak dijital adrestir.
Öncelikle sitenize ait bir hosting satın almalısınız. Bir danışman yardımı ile hosting satışı yapan sitelerden yardım alabilirsiniz. Daha sonra bir panel kurulur ve bu alan adına ait bir SSL sertifikası satın alınmalı. Siteniz için alabileceğiniz temalar önemlidir. Bu temalar hem kullanıcıların isteklerine cevap verebilmeli hem de kullanımı kolay olmalı. Bu temalar ücretli ve ücretsiz olarak iki farklı şekilde olabilir.
2- İçerik Yönetim Sistemi Seçimi
Bugün birkaç farklı içerik sistemi bulunmakta. Bunların en yaygın olanı ise şu an için Worldpress. Bunun sebebi de birçok kullanıcının isteğine cevap verebilecek kapasitede olması. Dünya üzerindeki sitelerin neredeyse yarısı bu sistemi alt yapısına entegre etmişlerdir. Bugün dünyanın en büyük siteleri bu sisteme sahipler. Açık kaynaklı olması ise en güzel yanı. Yani binlerce kişi tarafından geliştirilmekte ve ücretsiz. Worldpress sitesinde binlerce ücretsiz yama bulabilmeniz mevcut. Bu kadar kolay ve ücretsiz bir güncellemeyi beraberinde getiriyor.
3- E-Ticaret Sitesi Kurma Maliyeti Nedir?
E-ticaret kurmak için harcamanız gereken ücret sandığınız kadar fazla değildir ancak sonraki geliştirmeler biraz masraflı olabilir. Freelance yazılımcı ile işlemlerinizi uygun yollu olarak halledebilirsiniz. İşinizi şansa bırakmak istemiyorsanız profesyonel olarak hizmet veren şirketlerden de yardım alabilirsiniz. İlk yapacağınız harcama domain ve hosting satın alma. Daha sonra bir tema (ücretsiz de olabilir) satın almak ve SSL sertifikası. Bunlar aşağı yukarı 500 TL tutacak.
4- Domain ve Hosting Alımı
Sitenizin adına karar verdiyseniz, bu isimde bir domain ve hosting alın. Hosting sitenizin açık kalmasını yarayan sanal bir alandır. Domain ise sitenizin doğrudan adı. Bir domain satın almak çok kısa sürede yapabileceğiniz basit bir iştir. Domain alırken dikkat etmeniz gerekenler:
- Akılda kalması kolay
- Kısa
- Sempatik
- İşinizi en kısa yoldan anlatabilecek
- Com uzantılı olması
- Karmaşadan uzak ve basit
- Telaffuzu kolay
Almak istediğiniz alan adı başka bir şirket tarafından alınmış ve satışa sunulmuş olabilir. Siteye giriş yaptığınızda bu alan satılıktır ibaresi yer alıyorsa, alan adını şirket ile irtibata geçerek satın alma işlemini tamamlayabilirsiniz.
Daha sonra kendinize bir cPanel ve e-posta alacaksınız. İşlemlerin devamında siteye giriş yapabileceğiniz bir şifre oluşturacaksınız. Bundan sonra yapacaklarınız, sitenin tasarlanması. Ancak tüm bu işler size zor gelecekse, hazır taslağı olan sitelere yönlenerek kişiselleştirilmiş bir site oluşturabilirsiniz.
5- Başarılı Bir E-Ticaret Sitesi İçin İzlemeniz Gereken Yollar
Başarılı Bir E-Ticaret Sitesi İçin İzlemeniz Gereken Yolları için önce sitenizin size maliyeti ve giderlerini hesaplamanız olacaktır. Bu anlamda satış stratejinizi sürekli kontrol etmeyi ihmal etmeyin. Günümüzde başarılı e-ticaret siteleri 200 bin ila 1 milyon TL’ye kadar kazanç sağlayabiliyor. İnternet sitesi üzerinden para kazanmak istemenizi detayları atlamanızın önüne geçmesine izin vermeyin. İlk olarak size çıkacak maliyetleri ve size kazandıracak gelirin arasındaki dengeyi kurun. Bu anlamda girdi ve çıktıları iyi takip edin. E-ticaret üzerinden yapılan satışları arttırmanın hamleleri kısaca:
- Akımları/Trendleri Takip Etmek,
- Estetik Görünüm ve Dış Cephe Vitrinine Önem Verin,
- Sosyal Medya Platformlarını Aktif Kullanın,
- Her Aşamada Empati Kurun,
- Şeffaf Olun,
- Kurumsal Olun,
- Güvenilir Olun.
“Web Sitesi Alıp Satmak – Web Sitesi Ticareti ile Para Kazandıracak 2 Öneri” isimli makalemize göz atmak isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.
Yorum yaz
Ben Avusturalya'dan Emre. Ruhunuza ve kesenize zenginlik katan bloguma hoşgeldiniz.
Bir sorunuz var ise, sizin için hemen cevabı bulabiliriz! Aşağıdaki formu kullanarak bize sorunuzu yazabilirsiniz.
En son gönderilerimizi almak için e-mail adresinizi girin!