2021 Yılında Ekonomiyi Bekleyen Tehlikeler Nelerdir?

2021 Yılında Ekonomiyi Bekleyen Tehlikeler Nelerdir?

Yazar: Emre İnceleme

2021 Yılında Ekonomiyi Bekleyen Tehlikeler

Virüs salgını ekonomiyi derinden vurdu ancak her şey bununla sınırla değil. 2021 yılında ekonomiyi bekleyen tehlikeler arasında çok fazla muhtemel sorun var. Ayrıca çözüme kavuşmayı bekleyen çok fazla acil başlık da şimdilik arada kaynayıp gitti. Açıkçası gidişatın tümünü virüs salgınına bağlamak yanlış olacaktır. Bu sebepten ötürü virüs hiç yokmuş gibi sırada bekleyen konuları başlıca ele almak, 2021 yılında ve virüsün sona ermesinden sonraki toparlanma adımları için dikkate alınması gereken konulardan.

Virüs sonsuza kadar sürmeyecek. Nitekim öyle bile olsa dünya ekonomileri daha küçük adımlarla da olsa Türkiye ekonomisi zor zamanlar geçirmeye devam ediyor. Amerika başkanlık seçimi, Karabağ savaşı gibi bölgeyi sıkıntıya sokan birtakım olayların etkisinden de bahsedilebilir fakat her şey bunlarla sınırlı kalmıyor. Sonuç itibariyle 2021 yılında ekonomiyi bekleyen tehlikeleri görmezden gelmek sorunları büyütmekten başka bir işe yaramayacak. Peki bu sorunlar nedir sırasıyla inceleyelim.

Suudi Arabistan Ambargosu

Suudi Arabistan Ambargosu gayri resmi de olsa halkın en azından bir kısmının bu ambargoya iştirak etmesi, bölgeye ürün ihracatı yapan Türk firmalarını olumsuz olarak etkileyecek gibi duruyor. Kısa vadede bunların geri dönüşlerinden bahsetmek imkânsız ancak 2021 yılı itibariyle bunun cari açığı etkileyecek bir olay olduğunu söylemek mümkün ne yazık ki?

Bu sorunu ve iki ülke arasındaki krizi ele almak ve çözüme kavuşturmak, en azından mücadele yolları için başka kanalların devreye girmesi 2021 yılında ekonomiyi bekleyen tehlikeleri nispeten azaltılacak bir adım. Uzmanlar bu sorunun görmezden gelinmesinin tehlikeli olduğunu ve konunun detaylı bir şekilde ele alınması için mecliste acil şekilde görüşülmesini savunuyor. Elbette bu görüşü bölgeye ihracat ve yatırım yapan firmaların desteklediğinden bahsetmek de mümkün.

Bunada Göz At  Rakibiniz Sizi Taklit Ediyorsa Ne Yapabilirsiniz?

Yoksulluk Sınırının Artması

Her ne kadar ekonomi bakanı dolarla maaş almadığımızı savunarak döviz kurunun yükselmesini “görmezden gelse” de toplumumuzun uluslararası yoksullaşmasına zemin hazırlayacak bir durumdan söz etmek mümkün. Türkiye, özellikle inşaat hammadde alımının büyük bir bölümünü yurt dışından, yani döviz kurundan elde etmekte. Ülkede meydana gelecek herhangi bir ekonomik buhramın kıvılcımları her zaman inşaat sektöründen patlak verir. İnşaat satışları durursa bankalar kredilerini alamaz ve bu bir domino etkisi ile ülkede genel olarak kendini gösterecek. 2021 yılında ekonomiyi tehdit eden en büyük faktör döviz kurunda artışın geriye çekilmesi veya en azından durdurulması olacak. Uzmanlar bu konuda atılacak birkaç adımın olduğunu savunsa da iş verenlerin gözü kulağı hükümet kanadında.

Kaçak Elektrik Kullanımı

Ne yazık ki ülkemizdeki kaçak elektrik kullanımına yıllardır bir çözüm getirilemedi. Devlet, ücretini tahsis edemediği kaçak elektrik kullanımının bedellerini halka yüklüyor. Bu durum halk arasında tepkiye sebep olsa da henüz herhangi bir adım atılmış değil. Özellikle ülkemizin güneydoğu kesiminde sıkça rastlanan kaçak elektrik kullanımının devlete maliyeti her yıl milyonlarca lira değerinde. Bu durumda bu konuyu dikkatlice ele almak ve bir çözüm getirmek hem halk hem de devlet için gerekli bir adım olacak.

Belediyelerin Dış Borçlanması

Ne yazık ki özellikle büyükşehir belediyeleri dış kaynaklardan borçlanma yoluna girdiler. Bu durum için iki taraflı bir hatadan bahsetmek mümkün. Muhalefet partisi belediyelerin izlediği bu yol iki taraflı son bulmalı ve paranın ülke içerisinde dönmesi gerekir. Döviz rezervinin zor günler yaşadığı bu zamanda ülkede var olan dövizin yurt dışına aktarılması, iç kaynakların dışarıya taşınması manasına gelmektedir. 2021 yılında bu durum bir çözüme kavuşmazsa, bu duruma bağlı kan kaybetmeye devam eden döviz rezervimizin açığı büyümeye devam edecektir.

Bunada Göz At  Joe Biden ve Lütfi Elvan’ın Ortak Noktası

Yorum yaz

BEN KİMİM?
Emre Rothzerg

Ben Avusturalya'dan Emre. Ruhunuza ve kesenize zenginlik katan bloguma hoşgeldiniz.

TAKİP EDİN:
İLETİŞİM:
[email protected]
SORUNUZ MU VAR?
ŞİMDİ ABONE OL